Przedstawiam Wam lekko zmodyfikowany przepis (oryginał ze strony Pecanbread) na mniamniuśne ciasto.
Voila!
CIASTO KOKOSOWO-MARCHEWKOWE (etap 3)
1 szkl startej surowej marchewki
3/4 szkl niesłodzonych wiórek kokosowych
6 jajek
1 szkl mąki migdałowej lub zmielonych orzechów nerkowca (lub migdałów)
3/4 szkl miodu
1 łyżeczka SCD ekstraktu z wanilii
1. W misce zmieszać marchewkę, kokos, miód i wanilię
2. Rozdzielić jajka, żółtka ubić do konsystencji kremu
3. Ubite żółtka połączyć ze składnikami z punktu 1 i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę lub do czasu aż płyny się wchłoną
4. Dodać mąkę migdałową i wymieszać
5. Ubić białka z odrobiną soli
6. Połączyć delikatnie pianę z białek z pozostałymi składnikami
Ja piekłam ciasto w żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem. Nie wiem czy pergamin jest tu konieczny, ale wolałam nie ryzykować.
7. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do temp. 220 C piekarnika na 10 minut, po czym redukujemy temp do 180C i pieczemy dodatkowe 20-30 minut lub do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów brytfanny
8. Studzić na ruszcie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz