W zupie tej można dowolnie wymieniać szpinak na jarmuż, a nawet na sałatę tzw escarole. Przyznam, że gdy mieszkałam w Stanach, używałam do przyrządzenia tej zupy właśnie tej ostatniej. Mnóstwo było jej w każdym warzywniaku.
W Polsce nie spotkałam się dotąd z tą odmianą sałaty, widzę jednak, że z roku na rok gama dostępnych warzyw powiększa się coraz bardziej, więc bardzo możliwe, że za kilka lat będzie można ją kupić.
Najprościej oczywiście byłoby wziąć fasolę z puszki, a wywar z kartonu, wtedy taka zupa możliwa byłaby do zrobienia w 10 minut, ale my mamy trochę pod górkę z dietą (pewnie to i lepiej, bo dzięki temu unikamy dużej ilości chemii w pożywieniu) i nie możemy pójść taką drogą na skróty.
Czyli zaczynamy tradycyjnie, od namoczenia na noc fasoli (12 godzin). Po tym czasie dokładnie płuczemy fasolę z wody, w której się moczyła i dopiero tak przygotowaną możemy używać na SCD.
Potrzebny nam też będzie wywar z kurczaka, można zastąpić go wywarem warzywnym, albo rosołem, który nam został z obiadu.
Jest to przepis na duży garnek zupy, na dwa dni dla czteroosobowej rodziny. Jeżeli taka ilość Wam niepotrzebna, lub też nie macie możliwości, aby zupę poporcjować i zamrozić do zjedzenia w innym czasie, użyjcie tylko połowy podanych składników.
BIAŁA ZUPA Z FASOLI PEREŁKI I SZPINAKU (ETAP 4)
800 g fasoli perełki
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 por ( tylko jasna część)
1 paczka szpinaku
masło klarowane
3 litry wywaru z kurczaka lub
2 litry wywaru z kurczaka + 1 litr wody, w której gotujemy fasolę
parmezan w kawałku ( dieta nie dopuszcza serów tartych przez producenta)
suszone pomidory do dekoracji
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
sól i pieprz
Fasolę (przygotowaną jak opisałam wyżej) gotujemy w wodzie z podanymi przyprawami do miękkości.
Cebulę, por i seler naciowy kroimy i podsmażamy na maśle klarowanym.
Podsmażone zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut.
Podsmażone zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut.
Umyty szpinak siekamy na mniejsze kawałki dla wygody jedzenia.
Do gotujących się warzyw dodajemy połowę ugotowanej fasoli i miksujemy na zupę krem.
Dopiero wtedy dorzucamy resztę fasoli
Na 1-2 minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak i mieszamy.
Gotową zupę podajemy z tartym parmezanem i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Agnieszko,czy jest możliwość spotkania się z Tobą osobiście?
OdpowiedzUsuńW tej chwili nie, ale możliwe że będzie taka opcja w przyszłości. Planuję wprowadzic tu kilka zmian.
UsuńDzień dobry Agnieszko :-)
OdpowiedzUsuńchciałabym wprowadzić pomidora, jaki jest sposób przygotowania? jak długo trzeba go gotować? czy wystarczy dobrze sparzyć? I czy ten ser cheddar jest w ok? https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003011324712
Pomidora wprowadź w postaci zupy pomidorowej Z przetartych przez sito pomidorów. Mam chyba taką zupę na blogu Z tego co pamiętam ( Nie mogę teraz spojrzeć bo piszę z telefonu). Ten ser Cheddar jest w porządku.
Usuń