Do przygotowania zupy (etap 3) będzie nam potrzebne:
6 średnich cukinii
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Cunikie musimy obrać i wypestkować tylko wtedy, gdy wymaga tego nasz etap diety lub cukinie są stare i przerośnięte. W pozostałych wypadkach cukinii nie obieramy. A! No, może jeszcze możemy to zrobić wtedy, gdy wolimy, aby kolor zupy był jasny zamiast zielonego:)
Cukinie i cebule kroję (wielkośc kostki nie ma tu znaczenia) i używając koszyczka do parowania lub zwykłego sitka, paruję nad wrzątkiem przez 13 minut (pod przykryciem).
Po tym czasie warzywa przekładam do blendera, dodaję wszystkie pozostałe składniki i ostrożnie, aby się nie poparzyć, blenduję na zupę krem.
Zupa jest gotowa! Prawda, że nie zajęło to wiele czasu? Smak zupy jest wyrazisty, czosnkowy i bardzo, bardzo nam przypadł do gustu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz