wtorek, 7 listopada 2017

Szybka i bardzo zdrowa zupa z cukinii

Do przygotowania zupy (etap 3) będzie nam potrzebne:

6 średnich cukinii
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Cunikie musimy obrać i wypestkować tylko wtedy, gdy wymaga tego nasz etap diety lub cukinie są stare i przerośnięte. W pozostałych wypadkach cukinii nie obieramy. A! No, może jeszcze możemy to zrobić wtedy, gdy wolimy, aby kolor zupy był jasny zamiast zielonego:)

Cukinie i cebule kroję (wielkośc kostki nie ma tu znaczenia) i używając koszyczka do parowania lub zwykłego sitka, paruję nad wrzątkiem przez 13 minut (pod przykryciem). 
Po tym czasie warzywa przekładam do blendera, dodaję wszystkie pozostałe składniki i ostrożnie, aby się nie poparzyć, blenduję na zupę krem.

Zupa jest gotowa! Prawda, że nie zajęło to wiele czasu? Smak zupy jest wyrazisty, czosnkowy i bardzo,  bardzo nam przypadł do gustu:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz