środa, 7 lutego 2018

SCD Marmurkowe ciasto cynamonowe




SCD Marmurkowe ciasto cynamonowe (etap 4)


7 jajek
1/3 szklanki miodu + 2 łyżki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 jabłko
1 łyżka oleju kokosowego + do wysmarowania brytfanny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki domowego octu jabłkowego

1. Piekarnik rozgrzewam do 180 C.  Brytfannę o wymiarach 21 x 12 wykładam papierem do pieczenia i natłuszczam.

2. Jabłko obieram, kroje w kostkę. W garnuszku gotuję je na wolnym ogniu pod przykryciem z łyżką oleju kokosowego i odrobiną wody, około 10 minut. Studzę.

3. W małej miseczce łączę 2 łyżki miodu z 1 łyżeczką cynamonu. Mieszam i odstawiam.

4. Do dużej miski dodaję jajka, sól, pozostały miód, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki cynamonu i ugotowane jabłko. Miksuję wszystko do połączenia się składników.

5. Mąkę kokosową przesiewam przez sitko, dodaję do powyższej masy i mieszam do połączenia.

6. Uzyskaną masę rozdzielam na dwie części. Do pierwszej dodaję miód wymieszany z cynamonem (z punktu 3), a do drugiej sodę i naturalny ocet jabłkowy. Mieszam.

7. Do brytfanny wlewam naprzemiennie: warstwę jasną, warstwę z cynamonem, warstwę jasną, warstwę z cynamonem.

8. Piekę godzinę. Studzę na kratce i kroję dopiero gdy wystygnie. Smacznego!

Zobacz film:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz