7 jajek
1/3 szklanki miodu + 2 łyżki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 jabłko
1 łyżka oleju kokosowego + do wysmarowania brytfanny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki domowego octu jabłkowego
2. Jabłko obieram, kroje w kostkę. W garnuszku gotuję je na wolnym ogniu pod przykryciem z łyżką oleju kokosowego i odrobiną wody, około 10 minut. Studzę.
3. W małej miseczce łączę 2 łyżki miodu z 1 łyżeczką cynamonu. Mieszam i odstawiam.
4. Do dużej miski dodaję jajka, sól, pozostały miód, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki cynamonu i ugotowane jabłko. Miksuję wszystko do połączenia się składników.
5. Mąkę kokosową przesiewam przez sitko, dodaję do powyższej masy i mieszam do połączenia.
6. Uzyskaną masę rozdzielam na dwie części. Do pierwszej dodaję miód wymieszany z cynamonem (z punktu 3), a do drugiej sodę i naturalny ocet jabłkowy. Mieszam.
7. Do brytfanny wlewam naprzemiennie: warstwę jasną, warstwę z cynamonem, warstwę jasną, warstwę z cynamonem.
8. Piekę godzinę. Studzę na kratce i kroję dopiero gdy wystygnie. Smacznego!
Zobacz film:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz