Lody Miętowe SCD
śmietana kokosowa z 1 puszki*
Firmy Real Thai oraz Aroy-D robią mleko kokosowe bez żadnych dodatków
1 filiżanka jogurtu SCD (200 ml)
3 duże łyżki miodu
50 dkg obranych pistacji
10-15 listków mięty
* aby otrzymać śmietanę kokosową włóżcie puszkę z mlekiem kokosowym na noc do lodówki. Rano delikatnie otwórzcie i zbierzcie z góry tylko gęste mleko, a wodę kokosową zebraną na dole odstawcie. Takie gęste odseparowane mleko kokosowe zwane jest śmietaną.
Silnie schłodzoną śmietanę kokosową ubijamy do czasu aż zacznie tworzyć stożki. Dodajemy do niej miód i jogurt. Mieszamy. Pistacje siekamy drobno, a listki mięty wedle uznania - ja bardzo drobno. Dokładamy do śmietany i mieszamy.
Wkładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją wyrobu lodów. W sytuacji gdy nie mamy takiej maszyny lody wkładamy do zamrażarki i mieszamy czterokrotnie w odstępach półgodzinnych.
Opcja: możecie dodać 2-3 krople olejku miętowego jeżeli macie pewność, że jest naturalny i bez dodatków, choć nie jest to konieczne. Listki mięty wystarczą do otrzymania przyjemnego miętowego smaku. Co najwyżej można dodać ich więcej by zintensyfikować smak.
Można tez dodać kilka kropli płynnego chlorofilu dla otrzymania zielonej barwy lodów. Ja nie dodałam, bo nie mam, ale lody są przepyszne.
Agnieszka, od którego etapu można pistacje?
OdpowiedzUsuńMarzena grubo zmielone od czwartego, w całości od piatego:)
Usuń