środa, 12 października 2016

Sycąca i rozgrzewająca zupa warzywna - w sam raz na pierwsze chłody

Znacie mnie już i wiecie, że gdy zabieram się za gotowanie zupy, to zawsze jest to duży garnek.




Podane tu proporcje dla zupy sprawią, że starczy ona na dwa dni. Jest to ilość dla czteroosobowej rodziny, a jeszcze trochę zupy zostanie do zamrożenia do szkoły, czy tzw "czarną godzinę", gdy zupełnie brak nam czasu, albo ochoty (lub siły - wklej dowolne) na gotowanie. Jeżeli taka ilość to dla Was za dużo, podzielcie wszystkie składniki na pół i będzie dobrze.


Możecie obejrzeć film jak zrobić tę zupę, a poniżej znajdziecie szczegółowy przepis :






SCD SYCĄCA ZUPA WARZYWNA (etap 4)

1 duża cebula
1 cała wiązka selera naciowego
5 marchewek
1/4 główki poszatkowanej kapusty białej
1 cukinia
ok. 200 g fasolki szparagowej pociętej na krótkie kawałki
1 szklanka mrożonego groszku
2 szklanki fasoli perełki (ugotowanej wg zaleceń diety)
3 ząbki czosnku
1 litr 100 % soku pomidorowego 
4 duże pomidory
1 litr wywaru warzywnego
sól, pieprz, 
oregano i tymianek obficie
natka pietruszki



Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę, dorzucam seler naciowy i marchewkę. Smażę około 5 minut. 

Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i po kolei, w miarę krojenia, wszystkie pozostałe warzywa, oprócz zielonego groszku.  

Zalewam sokiem pomidorowym i wywarem warzywnym, przykrywam  i gotuję około 2 godziny. 

Na ostatnie 10 minut przed końcem gotowania dorzucam mrożony groszek. 

Zupę podaję ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!




Zupa pozostanie świeża w lodówce do 4 dni. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Gwarantuję, że zupa Was nasyci i rozgrzeje, a nie ma nic równie dobrego, jak talerz gorącej zupy po przyjściu do domu z pracy lub spaceru, gdy pogoda chłodna i wietrzna:)




6 komentarzy:

  1. Dzień dobry!
    Od którego etapu dozwolone są masła orzechowe np z migdałów?
    Odnośnie cheddara, znalazłam w biedronce cheddar długodojrzewający. Tylko ma dodatek: stabilizator chlorek wapnia. Czy taki ser z tym dodatkiem jest dozwolony?

    Pozdrawiam
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna, oj przykro mi bardzo, ale nie ryzykowałabym z chlorkiem wapnia na SCD. Najgorsze jest to, że w Polsce ktoś postanowił sypać w sery żółte te świńskie chemikalia masowo, zupełnie niepotrzebnie. Tzn potrzebnie w interesie sprzedających, o tyle, że kiedyś te sery mogły leżeć na półce i czekać na klienta 2-3 tygodnie max, a teraz wytrzymają nawet do roku, jak zapewniła mnie jedna pani sprzedawczyni w supermarkecie. Dziwne ze w Stanach tego nie sypia w sery, a i tak wszystko jest dwukrotnie bardziej skażone niż u nas. W Auchan są sery oryginalne holenderskie lub angielskie w tym cheddar, ale za około 40 zł za kg. Ja się tam zaopatruję. Sprawdż też cheddar w Lidlu, co do tego nie jestem pewna czy ma dodatki. Masła orzechowe wchodzą od drugiego etapu, ale tylko z blanszowanych migdałów i z pecanów. Pozostałe etap trzeci, a na zwykłe z orzeszków ziemnych w ogóle uważaj i generalnie unikaj poza wyjątkowymi sytuacjami, bo udowodniono że bardzo opóźnia procesy leczenia jelit. Miłego weekendu:)

      Usuń
    2. Tak właśnie myślałam, no szkoda z tym serem bo jest trochę tańszy. Rzeczywiście sprawdzę w Lidlu. Auchan niestety nie ma w naszej miejscowości, chociaż jak na wielkość miasta Koło to i tak mamy dużo supermarketów. Ale pocieszyłaś mnie z tym masłem z migdałów. Dziękuję za odpowiedź. Również życzę miłego weekendu :-)

      Usuń
    3. Wczoraj sprawdzalam w lidlu i maja na pewno cheddar dojrzewajacy bez chemicznych dodatkow. Taki w czerwonym opakowaniu. Jest ok.

      Usuń
  2. Agnieszko czy warto kupic te ksiazke
    The SCD for Autism and ADHD: A Reference and Dairy-Free Cookbook for the Specific Carbohydrate Diet

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksiązka jest nowa, nie mialam jej w ręce, ale czytam dobre opinie na jej temat.

      Usuń