Często zaglądam do Gosi na bloga "Qchenne inspiracje" (ciekawy blog, zajrzyjcie) i tam niedawno Gosia podała przepis na zupę, którą wymyśliła dla ludzi zainteresowanych zdrowym trybem życia. Pomyślałam, że łatwo ten przepis troszkę zmienić, tak aby spełniał wymogi SCD i ugotowałam ją. Jedliśmy wczoraj i już wiem że często będzie u nas gościć. Jest pyszna. Serdecznie ją więc polecam.
SCD ZUPA Z SOCZEWICY (etap 4)
Z podanych składników ugotować wywar: porcja rosołowa, 3 litry wody, 2 liście laurowe, zielona część pora, 2 gałązki selera naciowego, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz
Pozostałe składniki:
1 łyżka masła klarowanego ghee
1 cebula
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki zmielonego kminku
6 pomidorów krojonych bez skórki
1 ekologiczna passata pomidorowa (zdjęcie poniżej, do kupienia w Auchan na dziale ze zdrową żywnością)
z braku powyższej można dodać 2 litry odparowanego do gęstości soku pomidorowego
250 gram pomarańczowej soczewicy (każdy kolor pasuje) - namoczonej zgodnie z zaleceniami diety przez 12 godzin
1 duża łyżka świeżego startego imbiru
1 duża łyżka majeranku
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na klarowanym maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir, pomidory i passatę pomidorową. Dusimy 5 minut.
Wywar przelewamy przez sito i wlewamy do warzyw. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Ostygnięte (aby nie stępić noży) blendujemy na gładką masą. Do zupy dorzucamy soczewicę, kminek i gotujemy do miękkości soczewicy (kilka minut). Pod koniec zbieramy z zupy pianę i dopiero wtedy wsypujemy majeranek.
Mniam!:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz