Kacperek ma dzisiaj urodziny:) Prosimy Was o modlitwę za niego (jeżeli nie kłóci się to z Waszym światopoglądem), bardzo wiele mu jej potrzeba. Wieczorem podepnę tu kilka zdjęć i przepis, a na razie biegnę kończyć torta :)
***
Z niewielkim opóźnieniem wklajam zdjęcia i przepis na tort , który tym razem pojawił sie na naszym stole.
SCD TORT TRUSKAWKOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM (etap 3, 4 surowe truskawki)
Przepis z książki "Against All Grain" Danielle Walker
W tym przepisie używam szklanki o pojemności 200 ml
3/4 szkl roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego plus trochę do nasmarowania brytfanny
5 szkl mąki z blanszowanych migdałów
8 jajek
1 1/3 szkl miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanili
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szkl zmiksowanych rozmrożonych truskawek (odciśnięte z grubsza z soku)
Na krem:
2 puszki mleka kokosowego schłodzone przez dobę w lodówce
3/4 szkl puddingu cytrynowego (przepis poniżej)
Truskawki do dekoracji wg własnego uznania
Na ciasto: rozgrzać piekarnik do 160 C. Nasmarować olejem dwie identyczne okrągłe brytfanny o średnicy 23 cm (mogą być ciut większe, ciasta starczy). Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kółka i umieścić je na spodach foremek. Olej, jajka, miód, sok z cytryny i wanilię wymieszać dokładnie (najlepiej przez 45 mikserem). Dodać sodę, sól i truskawki. Zmiksować ponownie. Ciasto rozdzielić na dwie równe części i piec w foremkach przez około 30 minut do czasu, aż wsadzony dla sprawdzenia patyczek wyjdzie suchy. Ostudzić placki w foremkach przez 20 minut, potem lekko okroić brzegi i wyjąć z blaszki do dalszego studzenia.
W tym czasie zrobić krem.
Delikatnie otworzyć puszki mleka kokosowego, zdjąć wierzchnią, gęstą warstwę. Natomiast tą wodę, która się oddzieliła i została na dnie puszki, użyć do innego przepisu np. koktajlu owocowego. Gęste mleko kokosowe umieścić w zmrożonej wcześniej (w zamrażarce) misce i ubijać zmrożonymi mieszadłami około 10 minut, aż zaczną formować się lekkie stożki w mleku. Delikatnie dodać pudding cytrynowy i wymieszać. Odłożyć do lodówki do czasu, aż ciasta przestygną.
Ja dodatkowo zrobiłam poncz, którym nasączyłam placki. W filiżance zmieszałam ciepłą wodę z miodem i sokiem wyciśniętym z malin i pędzelkiem nasmarowałam wystudzone placki.
Połową kremu wysmarować pierwszy placek, rozłożyć drobne kawałki truskawek, przykryć drugą warstwą, nałożyć pozostały krem i udekorować.
PUDDING CYTRYNOWY (etap 3)
"Against All Grain" Danielle Walker
szkl = 200 ml
1/2 szkl miodu
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1/2 szkl soku z cytryny
6 żółtek
odrobina soli
4 łyżki miękkiego masła klarowanego
Do garnuszka wkładamy miód, skórkę z cytryny, sok, żółtka i sól, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając do zgęstnienia. Przecieramy przez sito. Dodajemy miękkie masło klarowane, mieszamy dokładnie. Przekładamy do małego pojemniczka z zamknięciem, bezpośrednio na puddingu układamy folię spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skorupki. Schładzamy.
Mam nadzieję, że kiedyś i Wam przyda sie ten przepis. Wszystkim bardzo dziękujemy za ciepłe słowa i piękne życzenia:)
Kacperku, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, dużo zdrowia, miłości i akceptacji. Oby spełniły się Twoje marzenia i jedno, najważniejsze życzenie Twojej Mamusi, o którym marzy gdy się przytulacie.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego Kacperku !!!!!! Dużo zdrowia przede wszystkim ! :))
OdpowiedzUsuń/Dominika
Z okazji urodzin wszystkiego najlepszego ale tak naprawdę już to masz Kacperku - to kochająca rodzina.
OdpowiedzUsuńNajpiękniejsze jest niewidoczne dla oczu.
Kacperku zdrowia, bo ono jest najważniejsze. Życzę go Tobie tak mocno jak życzę go mojemu synkowi Ignasiowi. Magda
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Kacperka! :) Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!
OdpowiedzUsuńPani Agnieszko,
OdpowiedzUsuńczytam Pani bloga od samego początku (a trochę tego jest :)) ale ciągle mam kilka pytań. 1. Kiedy można wprowadzać ser żółty? Choruję na WZJG więc myślę, że nie będzie mi szkodził ale w tabelce na pecanbread nigdzie nie widzę sera więc nie wiem... czy dopiero na pełnym etapie 5? Jestem dopiero na pierwszym :( 2. Gdzieś przeczytałam, że soki w kartonach są zabronione, dlaczego? Ja piję sok "Sad sandomierski" z jabłek pakowany w kartony 3l i pisałam też do producenta, który zapewnił mnie, że spk jest w 100% naturalny bez żadnych dodatków. 3. Chciałam prosić rzeźnika o zrobienie wędliny lub kiełbasy ale wiem, że większość z nich dodaje do nich saletrę. Nie bardzo wiem co to jest (jakiś konserwant?) i czy jest to dozwolone na diecie?
Bardzo to wszystko skomplikowane, szczególnie dla początkujących :(
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Kacperka :)
Ula
Do Uli: Dziękuję za miłe słowa, życzenia dla Kacperka i cieszę się, że moge się na coś przydać. A teraz do konkretów: ser żółty możesz już wprowadzić. SCD nie wypowiada się dokładnie kiedy wprowadzać sery zółte i ryby więc tu jest dowolnośc w interpretacji, ja osobiście nie widze przeciwskazań abyś zaczęła już, jeśli dobrze je zniesiesz (testujemy jaK każdy inny pokarm). Soki w kartonach sa zabronione, ale to bierze się wyłącznie z braku pewności co do składu produktu. Ja kupuję Kacperkowi jeden lokalny w kartonie 3 l same jabłka w składzie, mętny, niepasteryzowany i nie mamy z nim żadnego problemu. Skoro producent Cie zapewnił że nic nie dodają to ja bym to zostawiła.
OdpowiedzUsuńNa temat saletry przeszukałam juz kiedyś pół internetu i nikt na SCD nie umie jednoznacznie wypowiedzieć się w tym temacie. Na tej diecie generalna zasada brzmi: jeżeli czegos nie jesteśmy pewni to jest to nielegalne. ja nawet stoczyłam batalię z moim teściem, bo on daje kiełbasy do zrobienia do jakiegos sąsiada i prosiłam aby zrobił Kacperkowi taką bez saletry, uparty jest niestety i dowiedziałam się ze nie zrobi, bo tak się nie da. Uuuu:( Nie wierze. Ale zmotywowałas mnie i lada moment, może jeszcze dzis jak położe chłopakow spać wrzuce link do przepisu na domową kiełbasę, która jest prościutka, pyszna i jest etapem 1. No i prosze nie pisz mi na pani, bo czuje sie wtedy staro:) pozdrowionka:)