poniedziałek, 5 października 2015

Zupa krem z porów

SCD KREM Z PORÓW (etap 3)



4 pory (bez ciemnozielonych końcówek liści)
1 cebula
300 g dyni
1/2 szkl gęstego mleka kokosowego
2 kopiate łyżki masła klarowanego
1 łyżka domowej vegety
sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku
2 litry wody (nie potrzeba nic innego)
pęczek szczypiorku*


Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pory myjemy i kroimy w póltalarki. Podnobnie cebulę.  

W dużym garnku roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim cebulkę na szklisto. 

Dorzucamy pora, przykrywamy przykrywką i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.

Następnie dorzucamy dynię, zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy. 
Gotujemy przykryte 30 minut. 



Po upływie tego czasu całość blendujemy (trzeba się do tego troche przyłożyć, bo por nie jest najłatwiejszym warzywem do blendowania, pozostawia drobne niteczki, a my ich nie chcemy). 

Na koniec dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek i mleko kokosowe. Mieszamy.
Sprawdzamy czy smak nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy.

Podajemy z kleksem gęstego mleka kokosowego i bezpośrednio na talerz startym żółtym serem z grona tych dopuszczonych przez dietę SCD.  Ser rozpuści się w goracej zupie i będzie przyjemnym, ciągnącym się dodatkiem:)





* jeżeli komuś dieta nie pozwala jeszcze jeść surowego szczypiorku, to dorzućcie go na etapie dolewania wody, aby pogotował się 30 minut.

8 komentarzy:

  1. http://olvita.iai-shop.com/product-pol-122-Maka-z-pestek-arbuza-250g.html## czy ta mąka jest dozwolona??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyszła odpowiedź : mąki z wszystkich pestek są zabronione

      Usuń
    2. Zapomniałam ci napisać dlaczego. Chodzi o to że nawet jeżeli dieta dopuszcza jakiś tam pestki to w bardzo małych ilościach. W mace byłoby tego bardzo dużo.

      Usuń
  2. http://dietyspecjalne.eu/chleb-dyniowy-bez-zboz/ to z tego ta mąka arbuzowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale w tym przepisie nie wykorzystują tej mąki.

      Usuń
    2. Była użyta tylko do posypania formy. Wcześniej nie widziałam takiej mąki to dlatego zainteresowanie nią. Dziękuję za odp.:)

      Usuń