SCD KREM Z PORÓW (etap 3)
4 pory (bez ciemnozielonych końcówek liści)
1 cebula
300 g dyni
1/2 szkl gęstego mleka kokosowego
2 kopiate łyżki masła klarowanego
1 łyżka domowej vegety
sól, pieprz, gałka muszkatułowa do smaku
2 litry wody (nie potrzeba nic innego)
pęczek szczypiorku*
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pory myjemy i kroimy w póltalarki. Podnobnie cebulę.
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim cebulkę na szklisto.
Dorzucamy pora, przykrywamy przykrywką i dusimy na średnim ogniu około 10 minut.
Następnie dorzucamy dynię, zalewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy.
Gotujemy przykryte 30 minut.
Po upływie tego czasu całość blendujemy (trzeba się do tego troche przyłożyć, bo por nie jest najłatwiejszym warzywem do blendowania, pozostawia drobne niteczki, a my ich nie chcemy).
Na koniec dorzucamy pokrojony drobno szczypiorek i mleko kokosowe. Mieszamy.
Sprawdzamy czy smak nam odpowiada i ewentualnie doprawiamy.
Podajemy z kleksem gęstego mleka kokosowego i bezpośrednio na talerz startym żółtym serem z grona tych dopuszczonych przez dietę SCD. Ser rozpuści się w goracej zupie i będzie przyjemnym, ciągnącym się dodatkiem:)
* jeżeli komuś dieta nie pozwala jeszcze jeść surowego szczypiorku, to dorzućcie go na etapie dolewania wody, aby pogotował się 30 minut.
http://olvita.iai-shop.com/product-pol-122-Maka-z-pestek-arbuza-250g.html## czy ta mąka jest dozwolona??
OdpowiedzUsuńDowiem się i dam znać:)
UsuńPrzyszła odpowiedź : mąki z wszystkich pestek są zabronione
UsuńZapomniałam ci napisać dlaczego. Chodzi o to że nawet jeżeli dieta dopuszcza jakiś tam pestki to w bardzo małych ilościach. W mace byłoby tego bardzo dużo.
Usuńhttp://dietyspecjalne.eu/chleb-dyniowy-bez-zboz/ to z tego ta mąka arbuzowa :)
OdpowiedzUsuńale w tym przepisie nie wykorzystują tej mąki.
UsuńByła użyta tylko do posypania formy. Wcześniej nie widziałam takiej mąki to dlatego zainteresowanie nią. Dziękuję za odp.:)
UsuńA, to spoko:)
Usuń