sobota, 22 marca 2014

Domowa Vegeta

Vegeta, którą pokazuję poniżej, jako że robiona jest od A do Z w domu, zatem proces przygotowania jej jest monitorowany, spełnia wszystkie wymogi diety SCD i dowolnie często  moze byc stosowana.

Możemy jednak rozpocząć jej stosowanie dopiero gdy będziemy na 3 etapie diety SCD oraz dopiero po tym gdy upewnimy sie, że każde ze stanowiących ją warzyw nie działa na nas drażniąco. Jak pisałam wcześniej na blogu, każdy nowy pokarm wprowadzamy raz na cztery dni obserwując reakcje organizmu i ściśle trzymając się etapów. Tylko poważne potraktowanie tych wskazówek doprowadzi go gojenia się jelita , także pamiętajmy!

Aby przygotować domową vegetę sugeruję użyć tych samych ilości poszczególnych składników z wyjątkiem czosnku, którego daję o połowę mniej, jako że  posiada bardzo dominujący zapach, nie do każdego dania wskazany.

Potrzebujemy pora, marchewkę, pietruszkę (korzeń) , cebulę, seler, natkę pietruszki ( może być suszona) , czosnek oraz na koniec kurkumę i sól morską.

Wszystkie powyższe warzywa obieramy, kroimy w cienkie plasterki i suszymy. Mozna w tym celu posłużyć się ustawionym na 40 C piekarnikiem (potrwa cała noc, drzwiczki muszą być uchylone, aby wilgoć miała gdzie odparowywać), lub suszarką do grzybów ( tyle samo czasu), w ostateczności możemy suszyć na mocnym słońcu pod przykryciem z cienkiej tkaniny, choć na to pewnie przyjdzie poczekać jeszcze kilka miesięcy:)


Ususzone warzywa mielimy w blenderze (ja robiłam to w takim z dzbankiem), poczym przesiewamy przez sito do miski. Na koniec dodajemy kurkumę i sól morska ilośc według uznania i proszę bardzo:  


Ta jest lekko zielona ze względu na to, że użyłam sporo natki pietruszki, chcecie bardziej żółtą dosypcie więcej kurkumy.

Vegeta gotowa! Bez chemii, o wyrazistym smaku, spróbujcie sami:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz