wtorek, 18 marca 2014

Mleko migdałowe

Jak wiadomo na diecie SCD odpada mleko krowie i kozie, odpada mleko sojowe, ryżowe oraz ze względu na zakazane dodatki w składzie kupnych mlek migdałowych również takie, zakupione w sklepie.

Pozostaje nam więc przyrządzać mleko migdałowe w domu i wbrew pozorom jest to bardzo łatwe, szybkie ( przy wcześniejszym namoczeniu) i smaczne mleko do zrobienia. Oczywiście zajmie trochę przyzwyczajenie sie do nowego smaku. Jest to normalne przy każdym nowym produkcie, którego uczymy sie jeść, ale zapewniam, że po bliższym zaznajomieniu się z tym smakiem, nada się ono nawet do kawy czy herbaty.


MLEKO MIGDAŁOWE

1 filiżanka (200 ml)  migdałow bez skórki
4 filiżanki filtrowanej bądż mineralnej wody
2 daktyle ( na SCD wyłącznie takie które sie nie zlepiają ze sobą - wtedy wiemy, że nie były "wzbogacane")
2 krople ekstraktu z wanilii SCD ( przepis tutaj )


Migdały moczymy na noc w 4 filiżankach wody. Rano wszystkie składniki wrzucamy do blendera i dokładnie miksujemy. Po chwilowym odstaniu przecedzamy przez gęstą szmatkę na sicie. Mleko najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce. 

Pozostały miąższ możemy wykorzystać robiąc pulpety bądź sznycle, używając go zamiast namoczonej bułki. Świetnie ją zastępuje. 




Właśnie dzisiaj z odciśniętego po robieniu mleka miąższu migdałowego zrobiłam na obiad takie oto "sznycelki":



SZNYCLE SCD (etap 3)

  • mięso mielone ( najlepiej osobiście) , w zależności od tego jakiego mięsa użyjemy wyjdzie nam różny smak końcowy więc zachęcam do eksperymentowania
  • miąższ po odciśniętym mleku migdałowym ( patrz: przepis powyżej)
  • 1 jajko lub można też tak jak ja dzisiaj 2 żółtka
  • sól, pieprz, czosnek, cebulka podsmażona na maśle klarowanym lub w proszku ( własnoręcznej roboty wyłącznie)  ilości według uznania, ewentualnie różnorodne przyprawy jakie dusza zaprognie ( nie stosujemy mieszanek przyprawowych w SCD!) 
Wszystko dokładnie wymieszać , formować kotleciki i smażyć na oleju kokosowym, maśle klarowanym lub jak jak dzisiaj tłuszczu z gęsi.
Pychota!  
  




3 komentarze:

  1. Witam. Mam pytanie. Czy robiąc masło z orzechów pekan lub jakichkolwiek innych też trzeba je najpierw podpiec w piekarniku ? I czy trzeba namaczac na noc w wodzie tak jak do mleka migdałowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze trzeba podpiec, nie ze względu na dietę, tylko po to, aby dużo łatwiej zmieliły się w malakserze. Jeżeli nie podpieczesz to będziesz mielić i mielić, nawet możesz spalić silnik, a masło wciąż nie będzie gotowe. Nie trzeba namaczać w wodzie, jednak gdyby je namoczyć,a potem wysuszyć byłyby dużo łatwiejsze do strawienia. Dieta SCD nie stawia takiego wymogu.

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń