poniedziałek, 17 marca 2014

Produkty kumulujące najwięcej i najmniej pestycydów



Poniżej znajdują się dwie listy produktów zawierających                 największe i najmniejsze stężenia pestycydów.                                    Jezeli więc macie ograniczony budżet                                                       lub też chcecie wybrać do kupowania tylko                                    niektóre  produkty ekologiczne ta lista z pewnością się przyda.

Produkty o największym stężeniu pestycydów:
-jabłka
-brzoskwinie
-nektarynki
-seler zielony
-papryka
-truskawki
-wiśnie
-gruszki
-winogrona
-szpinak
-ziemniaki ( zabronione na SCD)
-sałata

Produkty najmniej zanieczyszczone:

-cebula
-awokado
-ananas
-mrożona kukurydza ( zabroniona na SCD)
-szparagi
-mango
-groszek cukrowy
-kiwi
-banany ( na SCD tylko mocno  brązowiejące, bez śladu zielonego)
-kapusta
-brokuły
-papaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz