SCD KOTLETY PO ZBÓJNICKU
Etap 3, choć przy drobnych modyfikacjach można etap obniżyć
- Na 4 osoby -
4 kotlety schabowe
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 pomidor
1 czerwona papryka
starty ser żółty dopuszczony przez dietę (wykaz serów na dole tego posta)
sól, pieprz
Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy z obu stron, a następnie podsmażamy, ale tylko z jednej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na każdym kotlecie układamy podsmażoną cebulkę z pieczarkami, paseczki papryki, gruby plaster pomidora.
Na koniec całość przykrywamy sporą ilością żółtego sera.
Na koniec całość przykrywamy sporą ilością żółtego sera.
Wsadzamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut (bez przykrycia).
Smacznego:)
To jest danie numer 1 u mojego Tomcia od dwoch tygodni:) troche zmodyfikowane. Pierwszy raz zobilam zamiast schabu poledwice wolowa - zjadliwe mieso bylo ale cos mi nie pasilo:) podsmazylam cebulke dodalam zmiksowane pomidory + papryke ( bez pestek i obrane) dusilam jescze z 1 godz. podlewajac bulionem.
OdpowiedzUsuńprzelozylam to na podsmazone miesko w naczyniu zaroodpornym i zapieklam bez sera.
2 wersja byla z kotlecikow drobiowych - sos jak wyzej ale zmiksowalam dodatkowo cukinie. Pyszne wyszlo!
3 wersja to schab jak w przepisie , sos cebulka + pomidorki + paryka + cukinia i troszeczke bialej kapusty. dusilam to w bulionie i pozniej na miesko i do piekarnika.
Wyszlo przepyszne!
Pozdrawiam
Paula
Super Paula, przyda się dziewczynom i mnie:)
Usuń