SCD Ciasteczka z dyni etap 3
1/4 szklanki puree z dyni
1/2 szklanki masła migdałowego
1/3 szklanki miodu
2 jajka
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka zmielonych goździków
Rozgrzewamy piekarnik do 170 C. Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej masłem klarowanym lub olejem kokosowym brytfanny i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu kroimy.
Ciasteczka można udekorować polewą orzechową. Ta polewa zastyga jeżeli nie użyjemy dużo wody i schłodzimy ją w lodówce. Oto przepis:
SCD Polewa do ciasteczek etap 4
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 lub mniej szklanki wody
1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
szczypta soli (polecam himalajską)
Wszystkie składniki polewy blendujemy bardzo dokładnie. Gotowe!
Dzień dobry Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńCzy spotkałaś się kiedyś z tymi ogórkami?
http://biofood.pl/pl/product/ekologiczne-og%C3%B3rki-kiszone---fcbe08bb-b2a7-4caa-afca-c178f298cca3
Czy są one dozwolone na naszej diecie?
Są ok:)
UsuńDziękuję :)
Usuń