SCD SKÓRKA POMARAŃCZOWA DO WYPIEKÓW
(etap 5)
6 pomarańczy
3/4 szkl miodu
woda
Pomarańcze dokładnie myjemy, skórke szorujemy i wyparzamy wrzątkiem. Z owoców wyciskamy sok dla dzieci, a skórki zachowujemy. Odcinamy z nich białe, gorzkie albedo, byle nie za dużo, bo grubsza skórka jest smaczniejsza.
Skórkę kroimy w drobna kostkę lub cienkie paseczki - jak wolimy. Namaczamy w wodzie przez 24 godziny, po czym dokładnie płuczemy.
Przepłukane i namoczone skórki wsadzamy do garnka i zalewamy wodą, tylko tyle, aby je przykryć. Dodajemy miód, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy co najmniej godzinę, do miękkości skórek.
Pasteryzujemy w małych słoiczkach.
Tak zrobiona skórka pomarańczowa świetnie nadaje się do ciast i może być przechowywana w słoiczkach wiele miesięcy.
Podaję Wam również link do zeszłorocznego postu na temat potraw świątecznych i życzę miłego gotowania:)
Cześć :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko a jakbym chciała nastawić ekstrakt z pomarańczy albo cytryn to w jakich proporcjach? Czy skórka z 2 pomarańczy na 1 szkl wódki jest ok?
Ula
Ula ja robię na oko, tzn czym dasz więcej tym będzie bardziej aromatyczne. Myślę, że w moim słoiku jest upchana skórka z 2 pomarańczy, czy 2 cytryn z tego co pamiętam:) mam to w słoiku pół litrowymi zalane wódką do pełna.
UsuńOk dziękuję za odpowiedź:) Jutro zrobię:)
UsuńUla