Już biegnę nadrabiać zaległości:)
SCD Zupa Fasolowa etap 4
(z wyjątkiem fasoli kidney - taka czerwona, lub czarnej, wtedy etap 5)
Można zrobić zupę grochową zastępując fasolę grochem. Reszta tak samo.
Można zrobić zupę grochową zastępując fasolę grochem. Reszta tak samo.
-500 g fasoli do wyboru, z tych dopuszczonych przez dietę (klik!)
-2 cebule
-wkładka mięsna typu kość lub boczek pieczony, lub też wiejska naturalna kiełbasa (musimy być pewni procesu robienia kiełbasy)
-niewielka ilość oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli lub tłuszcz, który się wytopi z boczku
-4 ząbki czosnku
-1 pęczek selera naciowego
-6 marchewek
-2 pietruszki (korzeń)
-wywar SCD 3 litry
-przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, cząber, kurkuma, chili
Fasolę namaczamy na noc, płuczemy i gotujemy w świeżej, osolonej wodzie do miękkości. 2/3 z tej ilości przeznaczamy na dodanie do zupy, a 1/3 miksujemy w małej ilości wody w której się gotowała, aby zagęścić nią docelowo zupę.
Obieramy cebulę i wraz z boczkiem kroimy w kostkę. Podsmażamy w dużym garnku, w którym będziemy robić zupę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy jeszcze minutę i wyłączamy.
Teraz obieramy marchew, pietruszkę i myjemy seler. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowane warzywa dodajemy do garnka z cebulą, podsmażamy jeszcze chwilkę i zalewamy wywarem SCD.
Dodajemy wszystkie przyprawy. Celowo nie podałam tu ilości, bo każdy doprawi według własnego smaku, jednak sugeruję nie pomijać żadnej z nich. Każda z podanych, świetnie podkreśla smak fasoli.
Dodajemy ugotowaną fasolę oraz zmiksowaną resztę fasoli do zagęszczenia zupy i gotowe!
A co, tam.......napiszę... (niech osoby, które czytają i nadal się wahają-przeczytają). Nigdy nie widziałam piękniejszych i bardziej modelowych kup u mojego 9 letniego Syna jak teraz odkąd stosujemy dietę.
OdpowiedzUsuńTo taka malutka dygresjka":)
Haha :)) Uwielbiam Cię po prostu:))
OdpowiedzUsuń