Będzie to tłumaczenie z książki BTVC na temat dozwolonych/ zakazanych pokarmów.
Tłumaczenie nie dzieli produktów na etapy, określa jedynie jakie produkty są (nie są) dozwolone w ogóle na diecie. Czyli to tak jakbyśmy mogli jeść już wszystko na diecie - pełen etap piąty. Każdy może wybierać z tej listy tylko takie produkty jakie dopuszcza jego etap.
Zanim zacznę chciałam jeszcze słówko o serach. Wspominałam już, że dieta SCD dopuszcza niektóre żółte sery, bo nie była pierwotnie pomyślana do leczenia autyzmu, ale innych chorób. Decyzję co do tego czy podacie dziecku ser musicie podjąć sami. Ja np. wiem, że Kacper dobrze toleruje już kozi jogurt, mimo iż zawiera kozią kazeinę. Mogę więc spróbować spokojnie sera koziego, gdybym znalazła taki, który dieta dopuszcza. Z serem z mleka krowiego wolę się na razie wstrzymać.
OK , jedziemy:
Dozwolone proteiny (mięso, ryby, nabiał itp):
Wszelkie surowe lub mrożone mięso wołowe, jagnięce, wieprzowe, drób, ryby, skorupiaki, jajka, naturalne sery (wymienione na końcu), domowy jogurt SCD, biały suchy ser w kostce - wyłącznie chudy (musicie sprawdzić, aby nie miał dodatków śmietany), ryby w puszce, ale tylko w oleju lub wodzie (opłukać je dokładnie).
Zabronione: Wyroby wędliniarskie, hot dogi, mielonki, wszelkie wędliny, panierowana ryba, ryby w puszce w sosach, sery przetwarzane (wymienione na końcu), mięsa wędzone (chyba, że ma się pewność, że cukier nie był dodawany na żadnym etapie wędzenia, bo większość produktów wędzonych - mięso, ryby, sery - zawiera cukier), mleko, śmietana, jogurt kupny, boczek wędzony komercyjnie jest dopuszczony raz w tygodniu pod warunkiem, że jest porządnie wysmażony (jakkolwiek nie zaleca się go).
Większość mięs przetworzonych zawiera skrobię, serwatkę, laktozę lub sacharozę. Jeżeli macie 100% pewności, że przetworzone mięso tego nie zawiera możecie spróbować. Mięso w puszce jest zabronione!
Dozwolone warzywa (świeże lub mrożone bez dodatku cukru czy skrobi). Warzywa w puszce sa zabronione!
Karczoch zwyczajny (nie jerozolimski!), szparagi, buraki, biała sucha fasola - navy bean, soczewica, groch łuskany (leguminy z suchych fasoli gotuje się wyłącznie w specjalny sposób), brokuły, brukselka, kapusta, ogórki, kalafior, marchewka, seler naciowy, ogórki, bakłażan, czosnek, jarmuż, wszelkie sałaty, fasola limeńska (dopuszczalna świeża), grzyby, cebula, pietruszka, brukiew, zielony groszek, papryka czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa, dynia, dyniowate (squash), fasole strączkowe, pomidory, rukiew wodna.
Surowe warzywa są dopuszczalne wyłącznie, gdy nie występuje stała biegunka.
Zabronione:
Zboża takie jak pszenica, jęczmień, kukurydza, żyto, owies, ryż, gryka, proso, pszenżyto, orkisz, bulgur, czy też mąki zrobione z powyższych zbóż. Ziemniaki zwykłe lub słodkie, bataty, ignam, kasztany, pasternak, okra, ciecierzyca, kiełki fasoli, soja, fasola mung, kalarepa, bób, fasola garbanzo, rzepa, topinambur, amarantus, quinoa czyli komosa ryżowa ani też żadne inne nowopojawiające się mąki jak np mąka z bawełny. Zabronione są też kiełki pszenicy lub kiełki z wodorostów. Zabroniony jest kus-kus.
Dozwolone owoce (świeże, gotowane lub mrożone bez dodatku cukru i suszone). Owoce w puszce, ale wyłącznie takie, które są puszkowane w swoim własnym soku. Żadne inne puszkowane w czymkolwiek innym nie są dozwolone. Do słodzenia owoców zaleca się miód. Dopuszcza się, ale nie zaleca, sacharynę jako jedyny sztuczny słodzik.
Jabłka, awokado, morele, banany (dojrzałe, bez śladu zielonego na ogonku, z brązowymi kropkami), jagody wszelkie włączając truskawki, jagody, jeżyny, ostrężyny, borówki, wiśnie, czereśnie, świeży kokos lub wiórki kokosowe niesłodzone, daktyle (ale tylko luźne, bo takie które lepią się do siebie i są paczkowane ściśnięte miały dodany syrop kukurydziany lub cukier i są wtedy zabronione), grejpfrut, winogrona, kiwi, kumkwat, cytryny, limonki, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, persimon, ananasy, śliwki, suszone śliwki, rodzynki (lepiej ciemne), rabarbar, mandarynki.
Niektórzy ludzie mają alergie na siarczyn i powinni uważać na owoce suszone, bo często siarczyn jest do nich dodawany. Jeżeli nie macie alergii, to tego typu owoce suszone można stosować okazjonalnie. Dopuszczalne są chipsy z bananów, ale zrobione własnoręcznie, bez dodatku syropu kukurydzianego lub cukru.
Zabroniona jest mała forma bananów tzw. banana baby, to takie miniaturowe bananki, około 15 cm długości.
Dozwolone orzechy: migdały, pecan, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowce (nie prażone), masło arachidowe bez żadnych dodatków, fistaszki (orzeszki ziemne czy arachidowe) prażone w łupince mogą być dodane do diety po co najmniej 6 miesiącach przy zachowaniu ostrożności i tylko w wypadku, gdy nie występuje już biegunka. Unikajcie kupowania obranych orzeszków ziemnych, ponieważ większość jest pokryta skrobią. Orzeszki sprzedawane jako mixy również nie są dozwolone, bo zazwyczaj praży się je w domieszkach skrobi.
UWAGA! Bardzo gładko zmielone orzechy określa się mianem mąki orzechowej. Używajcie orzechów tylko w postaci masła lub mąki do czasu kiedy nie ustąpi biegunka, a potem można wprowadzić orzechy w całości jako snack, byle mieć pewność, że są dobrze pogryzione (sugeruję jednak kierować sie etapami).
Dozwolone napoje: Sok pomidorowy z dodatkiem soli jest dozwolony. Używajcie tylko soku pomidorowego, nie wolno zaś używać przecieru pomidorowego, zmiksowanych pomidorów w puszce, ani też żadnych mieszanek pomidorowych.
Dozwolony jest sok z pomarańczy i grejfruta świeżo wyciśnięty lub też pasteryzowany, ale nie z koncentratu, bez dodatków. Jeżeli biegunka wciąż występuje unikajcie soku pomarańczowego z rana, jako że nasila problem. Ten sam sok pity po poludniu jest już dobrze tolerowany.
Soki z winogron, jasny i ciemny nie z koncentratu i bez dodatków. Sok z ananasa bez dodatków (z puszki, mrożony lub świeży). Sok jabłkowy pierwotnie był uznawany jako dozwolony, ale producenci zaczęli dodawać do niego syropu kukurydzianego lub cukru bez zamieszczania informacji na etykiecie. Dlatego bezpieczniej jest szukać mętnych soków jabłkowych (cider) od lokalnego wytwórcy lub korzystać z sokowirówki i samodzielnie wyciskać sok. Oczywiście można dzwonić do producentów i upewnić się, że nie zostało dodane nic na dosłodzenie smaku. Niektóre soki zawieraja benzoesan sodowy jako konserwant, jest on dozwolony na diecie, ale z punktu widzenia ogólnego zdrowia bardzo szkodliwy. Świeżo wyciśnięty sok jablkowy można mrozić i przetrzymywać przez rok (napelniajcie pojemnik tylko do 2/3 wysokości).
Jakiekolwiek soki pakowane w kartony powinny być unikane (choć nie jest to wymóg), bo doświadczenie pokazuje, że nie są dobrze tolerowane przez osoby na SCD.
Dozwolone sa również świeżo wyciskane soki z wszelkich dozwolonych warzyw (na pierwszych etapach przecedzane przez gęsto tkana szmatkę).
Inne dozwolone napoje:
Słaba herbata lub słaba kawa, tylko parzona, nie rozpuszczalna, bez mleka lub śmietanki.
Do kawy można dodać zmielonej cykorii, aby wzmocnic jej smak, można dodać też mleka orzechowego i miód.
Niektóre ziołowe herbatki działają przeczyszczająco, ograniczcie więc stosowanie herbat ziołowych do miętowej i spearmint.
Koktajle zrobione z jogurtu SCD, owoców, posłodzone miodem.
Zabronione:
Jakiekolwiek mleko, suche składniki mleczne (np. serwatka jako dodatek do kiełbasy), Komercyjne mleka z probiotykami, maślanka, śmietana, jogurt (z wyjątkiem użycia go jako startera do jogurtu SCD), mleko sojowe, mleko ryżowe, rozpuszczalna kawa lub herbata, kawa Inka i wszelkie tego typu napoje, substytuty kawy.
Słodycze:
Osoba na SCD nie musi byc pozbawiona słodyczy. Używając miodu, orzechów, suszonych owoców można wykonać najwspanialsze ciasta, desery i przysmaki.
Legalny na SCD suplement żelaza
Dodatkowe instrukcje:
Pomimo iż ziarna są zabronione, to oleje zrobione z tych ziaren są dopuszczalne. Dlatego olej kukurydziany i sojowy są dozwolone. Dozwolone są także oleje ze słonecznika i krokosza barwierskiego.
Oliwa z oliwek jest wysoce zalecana.
Sosy można zagęszczać gotowaną cebulą zmiksowaną w blenderze na puree, żółtkami, cukinią lub też majonezem SCD. Tu rozwinęłam temat zagęszczania sosów (klik!)
Czysta żelatyna spożywcza bez dodatków może być stosowana do robienia wyrobów z galarety.
Musztarda jest dozwolona, musi jednak być to zwykła musztarda bez żadnych dodatków i cukru.
Dozwolone są ogórki kiszone i oliwki w zalewie (opłukać), ale konieczne jest czytanie etykiet, bo często producenci dodają cukier.
Ocet jest dozwolony (biały, zwykły) - czytać etykiety. Droższe octy zazwyczaj mają zakazane składniki. Najprościej jest używać zrobionego w domu octu z jabłek.
Używajcie zwykłe msło (uwaga! przy autyźmie ostrożnie z tym) zamiast margaryn. Zdecydowanie lepiej przy autyźmie przerzucić się na masło klarowane ghee o jakim piszę w blogu (nie sklepowe, bo sklepowe to nie 100% a 99,8% masła klarowanego, pytanie co zawiera zagadkowe 0, 20%?). Zresztą robione w domu to żadna filozofia i wychodzi dużo taniej.
Wszelkie pojedyncze przyprawy są dopuszczalne, zakazane są mixy przyprawowe oraz curry (chyba, że zrobi sie je samemu). Sprawdzajcie etykiety czy nie ma ukrytych dodatków.
Używajcie świeży czosnek i cebulę, suszone proszki zawierają skrobię. Możecie te warzywa suszyć w domu w suszarce na grzyby (koszt około 90 zł) i następnie mielić w młynku do kawy.
Mleko kokosowe i migdałowe (z migdałów nieobranych) zaleca się wprowadzać po 6 miesiącach.
Nie używajcie mąki ziemniaczanej, kukurydzianej czy żadnej innej mąki skrobiowej.
Nie używajcie czekolady ani karobu. Zabronione jest kakao, proszek kakaowy lecz dozwolony olej kakaowy i masło kakaowe (wygląda identycznie jak masło, a pachnie jak gorzka czekolada).
Nie używajcie kostek rosołowych ani kupnych mieszanek typu vegeta.
Żadne produkty zawierające cukier rafinowany nie sa dozwolone.
Zabroniony jest agar-agar i karagen.
Nie używajcie pektyny do robienia dżemów czy konfitur (są inne sposoby).
Ketchup to prawie w 40% cukier i nie jest dozwolony. Możecie go zrobic sami wg przepisu SCD.
Nie wolno spożywać kupnych lodów. Zawierają dużo laktozy nawet jeśli slodzone są miodem.
Żadnej molasy, syropu klonowego czy kukurydzianego - tylko miód jest dozwolony do słodzenia. Miód musi być beż żadnych dodatków. Bez znaczenia dla SCD jest, czy pasteryzowany czy nie.
Nie używajcie kupnych mąk z fasoli ponieważ fasole te nie były przed zmieleniem namaczane na noc, a tego wymaga dieta. Można natomiast samodzielnie namaczać fasolę, a po wyschnięciu mielić ją na makę i używać w wypiekach w celu zmniejszenia spożycia mąki orzechowej.
Nie wolno używać proszku do pieczenia, soda oczyszczona jest dozwolona. Zwykły ocet też ładnie spulchnia ciasta.
Pestki i nasiona można jeść dopiero trzy miesiące po znikniąciu ostatnich symptomów jelitowych i wprowadzać je ostrożnie.
Naturalne sery sa dozwolone, jednak dwa z nich są zakazane. Są to Ricotta i Mozarella. Brązowy, karmelizowany ser o nazwie Gjetost również jest zabroniony. Ser Feta (a nie "typu feta") można wprowadzić okazjonalnie, po pełnym pół roku na diecie.
Zabroniona jest inulina i jakiekolwiek dodatki w postaci fruktooligosacharydów.
Napoje alkoholowe:
Piwo jest zabronione.
Dopuszcza się wytrawne wino.
Sporadycznie można wypić gin, szkocką, burbon, wódkę. Inne alkohole są zabronione.
Legalna witamina D
Legalny tran z dorsza norweskiego
Dozwolone enzymy Super Enzymes z firmy Now Foods dostępne w Polsce w internecie.
Legalna na SCD witamina C
Pamiętajcie, że wyżej wymienione pokarmy są dopuszczalne dopiero na pełnym SCD. Najpierw powinniscie uporać sie z etapami, a to zajmie trochę czasu.
Na koniec chciałam podać jeszcze listę serów żółtych. Sery z tej listy są szeroko używane w USA, nie wiem jak z ich dostępnościa w Polsce, nie wiem też czy polskie sery żółte nadawałyby się, i jeśli tak to które. Za książką BTVC podaję:
Dozwolone są takie sery żółte, w których nie występuje laktoza. Aby ser nie zawierał laktozy producent musi przeprowadzić proces oddzielenia i usunięcia serwatki (w której jest największe stężenie laktozy) z mleka poddanego obróbce i przeznaczonego na ser, a następnie za pomocą dodania odpowiednich bakterii lub enzymu usunąć pozostałe śladowe ilości laktozy. Tak się dzieje w przypadku następujących serów (wszystkie tu wymienione są dozwolone):
(pisane pogrubionym drukiem mozna używać dowolnie często, zwykłym rzadziej)
Asiago, Blue, Brick, Brie, Camembert, Cheddar (łagodny i średnio łagodny), Cheddar ostry, Colby, Edam, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Havarti, Limburger, Monterey (Jack), Muenster, Parmesan (jeżeli tarty to sprawdzcie czy nie ma dodatków), Port du Salut, Roquefort, Romano, Stilton, Swiss, biały ser w kostce (suchy, chudy bez laktozy), feta dopuszczona po 6 miesiącach na diecie.
Sery zabronione: zwykły serek farmerski czy wiejski, sery topione, Gjetost, Mozzarella, Neufchatel, Primost, Ricotta.
Generalnie SCD zakłada, że każdy ser żółty, który dojrzewał minimum 30 dni jest na diecie legalny, bo laktozy w nim już nie ma. Ja tylko prosiłabym Was, aby zwracać uwagę, na chemiczne dodatki, to nie jest wymóg SCD, ale podchodząc zdroworozsądkowo, nie powinniśmy w chore jelita pakować chemii, więc unikam serów, w których dodatkiem jest chlorek wapnia (E509), azotan potasu, barwnik annato (E160B), lizozym z białka jaja kurzego, a gdybym wybrała się do słynnego sklepu na B. to lista byłaby dłuższa.
Niestety nie dysponuję wiedzą na temat serów dostępnych w Polsce. Na pewno spora część się nadaje, tylko pytanie które...
Uaktualnienie 2014: w Extra Tesco można kupić oryginalny Cheddar (choć nie zawsze jest dostępny) oraz oryginalny Havarti. Są drogie, ale mogą być stosowane dowolnie często. Jest też oryginalna Gouda holenderska.
Upewnijcie się, że witaminy które bierzecie nie zawierają żadnych curków, skrobi, laktozy, serwatki w proszku, pszenicy, soi lub drożdzy, bo tym można zaprzepaścić właściwe działanie diety. Leki zawierające laktozę i sacharozę. mogą być zastąpione takimi, które zawierają zamiennik w postaci legalnej fruktozy lub dekstrozy.
Pomimo tego, nie używajcie fruktozy, syropu glukozowego, ani granulowanej lub w formie proszku glukozy czy dekstrozy. Mimo, iż są to cukry proste, to jednak nie występują w handlu w formie niezanieczyszczonej cukrami złożonymi. Nie używajcie niczego, co zawiera fruktooligosacharydy.
I na koniec, ni z gruszki, ni z pietruszki moje chłopaczki:
Tłumaczenie nie dzieli produktów na etapy, określa jedynie jakie produkty są (nie są) dozwolone w ogóle na diecie. Czyli to tak jakbyśmy mogli jeść już wszystko na diecie - pełen etap piąty. Każdy może wybierać z tej listy tylko takie produkty jakie dopuszcza jego etap.
Zanim zacznę chciałam jeszcze słówko o serach. Wspominałam już, że dieta SCD dopuszcza niektóre żółte sery, bo nie była pierwotnie pomyślana do leczenia autyzmu, ale innych chorób. Decyzję co do tego czy podacie dziecku ser musicie podjąć sami. Ja np. wiem, że Kacper dobrze toleruje już kozi jogurt, mimo iż zawiera kozią kazeinę. Mogę więc spróbować spokojnie sera koziego, gdybym znalazła taki, który dieta dopuszcza. Z serem z mleka krowiego wolę się na razie wstrzymać.
OK , jedziemy:
Dozwolone proteiny (mięso, ryby, nabiał itp):
Wszelkie surowe lub mrożone mięso wołowe, jagnięce, wieprzowe, drób, ryby, skorupiaki, jajka, naturalne sery (wymienione na końcu), domowy jogurt SCD, biały suchy ser w kostce - wyłącznie chudy (musicie sprawdzić, aby nie miał dodatków śmietany), ryby w puszce, ale tylko w oleju lub wodzie (opłukać je dokładnie).
Zabronione: Wyroby wędliniarskie, hot dogi, mielonki, wszelkie wędliny, panierowana ryba, ryby w puszce w sosach, sery przetwarzane (wymienione na końcu), mięsa wędzone (chyba, że ma się pewność, że cukier nie był dodawany na żadnym etapie wędzenia, bo większość produktów wędzonych - mięso, ryby, sery - zawiera cukier), mleko, śmietana, jogurt kupny, boczek wędzony komercyjnie jest dopuszczony raz w tygodniu pod warunkiem, że jest porządnie wysmażony (jakkolwiek nie zaleca się go).
Większość mięs przetworzonych zawiera skrobię, serwatkę, laktozę lub sacharozę. Jeżeli macie 100% pewności, że przetworzone mięso tego nie zawiera możecie spróbować. Mięso w puszce jest zabronione!
Dozwolone warzywa (świeże lub mrożone bez dodatku cukru czy skrobi). Warzywa w puszce sa zabronione!
Karczoch zwyczajny (nie jerozolimski!), szparagi, buraki, biała sucha fasola - navy bean, soczewica, groch łuskany (leguminy z suchych fasoli gotuje się wyłącznie w specjalny sposób), brokuły, brukselka, kapusta, ogórki, kalafior, marchewka, seler naciowy, ogórki, bakłażan, czosnek, jarmuż, wszelkie sałaty, fasola limeńska (dopuszczalna świeża), grzyby, cebula, pietruszka, brukiew, zielony groszek, papryka czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa, dynia, dyniowate (squash), fasole strączkowe, pomidory, rukiew wodna.
Surowe warzywa są dopuszczalne wyłącznie, gdy nie występuje stała biegunka.
Zabronione:
Zboża takie jak pszenica, jęczmień, kukurydza, żyto, owies, ryż, gryka, proso, pszenżyto, orkisz, bulgur, czy też mąki zrobione z powyższych zbóż. Ziemniaki zwykłe lub słodkie, bataty, ignam, kasztany, pasternak, okra, ciecierzyca, kiełki fasoli, soja, fasola mung, kalarepa, bób, fasola garbanzo, rzepa, topinambur, amarantus, quinoa czyli komosa ryżowa ani też żadne inne nowopojawiające się mąki jak np mąka z bawełny. Zabronione są też kiełki pszenicy lub kiełki z wodorostów. Zabroniony jest kus-kus.
Dozwolone owoce (świeże, gotowane lub mrożone bez dodatku cukru i suszone). Owoce w puszce, ale wyłącznie takie, które są puszkowane w swoim własnym soku. Żadne inne puszkowane w czymkolwiek innym nie są dozwolone. Do słodzenia owoców zaleca się miód. Dopuszcza się, ale nie zaleca, sacharynę jako jedyny sztuczny słodzik.
Jabłka, awokado, morele, banany (dojrzałe, bez śladu zielonego na ogonku, z brązowymi kropkami), jagody wszelkie włączając truskawki, jagody, jeżyny, ostrężyny, borówki, wiśnie, czereśnie, świeży kokos lub wiórki kokosowe niesłodzone, daktyle (ale tylko luźne, bo takie które lepią się do siebie i są paczkowane ściśnięte miały dodany syrop kukurydziany lub cukier i są wtedy zabronione), grejpfrut, winogrona, kiwi, kumkwat, cytryny, limonki, mango, melony, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, persimon, ananasy, śliwki, suszone śliwki, rodzynki (lepiej ciemne), rabarbar, mandarynki.
Niektórzy ludzie mają alergie na siarczyn i powinni uważać na owoce suszone, bo często siarczyn jest do nich dodawany. Jeżeli nie macie alergii, to tego typu owoce suszone można stosować okazjonalnie. Dopuszczalne są chipsy z bananów, ale zrobione własnoręcznie, bez dodatku syropu kukurydzianego lub cukru.
Zabroniona jest mała forma bananów tzw. banana baby, to takie miniaturowe bananki, około 15 cm długości.
Dozwolone orzechy: migdały, pecan, orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowce (nie prażone), masło arachidowe bez żadnych dodatków, fistaszki (orzeszki ziemne czy arachidowe) prażone w łupince mogą być dodane do diety po co najmniej 6 miesiącach przy zachowaniu ostrożności i tylko w wypadku, gdy nie występuje już biegunka. Unikajcie kupowania obranych orzeszków ziemnych, ponieważ większość jest pokryta skrobią. Orzeszki sprzedawane jako mixy również nie są dozwolone, bo zazwyczaj praży się je w domieszkach skrobi.
UWAGA! Bardzo gładko zmielone orzechy określa się mianem mąki orzechowej. Używajcie orzechów tylko w postaci masła lub mąki do czasu kiedy nie ustąpi biegunka, a potem można wprowadzić orzechy w całości jako snack, byle mieć pewność, że są dobrze pogryzione (sugeruję jednak kierować sie etapami).
Dozwolone napoje: Sok pomidorowy z dodatkiem soli jest dozwolony. Używajcie tylko soku pomidorowego, nie wolno zaś używać przecieru pomidorowego, zmiksowanych pomidorów w puszce, ani też żadnych mieszanek pomidorowych.
Dozwolony jest sok z pomarańczy i grejfruta świeżo wyciśnięty lub też pasteryzowany, ale nie z koncentratu, bez dodatków. Jeżeli biegunka wciąż występuje unikajcie soku pomarańczowego z rana, jako że nasila problem. Ten sam sok pity po poludniu jest już dobrze tolerowany.
Soki z winogron, jasny i ciemny nie z koncentratu i bez dodatków. Sok z ananasa bez dodatków (z puszki, mrożony lub świeży). Sok jabłkowy pierwotnie był uznawany jako dozwolony, ale producenci zaczęli dodawać do niego syropu kukurydzianego lub cukru bez zamieszczania informacji na etykiecie. Dlatego bezpieczniej jest szukać mętnych soków jabłkowych (cider) od lokalnego wytwórcy lub korzystać z sokowirówki i samodzielnie wyciskać sok. Oczywiście można dzwonić do producentów i upewnić się, że nie zostało dodane nic na dosłodzenie smaku. Niektóre soki zawieraja benzoesan sodowy jako konserwant, jest on dozwolony na diecie, ale z punktu widzenia ogólnego zdrowia bardzo szkodliwy. Świeżo wyciśnięty sok jablkowy można mrozić i przetrzymywać przez rok (napelniajcie pojemnik tylko do 2/3 wysokości).
Jakiekolwiek soki pakowane w kartony powinny być unikane (choć nie jest to wymóg), bo doświadczenie pokazuje, że nie są dobrze tolerowane przez osoby na SCD.
Dozwolone sa również świeżo wyciskane soki z wszelkich dozwolonych warzyw (na pierwszych etapach przecedzane przez gęsto tkana szmatkę).
Inne dozwolone napoje:
Słaba herbata lub słaba kawa, tylko parzona, nie rozpuszczalna, bez mleka lub śmietanki.
Do kawy można dodać zmielonej cykorii, aby wzmocnic jej smak, można dodać też mleka orzechowego i miód.
Niektóre ziołowe herbatki działają przeczyszczająco, ograniczcie więc stosowanie herbat ziołowych do miętowej i spearmint.
Koktajle zrobione z jogurtu SCD, owoców, posłodzone miodem.
Zabronione:
Jakiekolwiek mleko, suche składniki mleczne (np. serwatka jako dodatek do kiełbasy), Komercyjne mleka z probiotykami, maślanka, śmietana, jogurt (z wyjątkiem użycia go jako startera do jogurtu SCD), mleko sojowe, mleko ryżowe, rozpuszczalna kawa lub herbata, kawa Inka i wszelkie tego typu napoje, substytuty kawy.
Słodycze:
Osoba na SCD nie musi byc pozbawiona słodyczy. Używając miodu, orzechów, suszonych owoców można wykonać najwspanialsze ciasta, desery i przysmaki.
Legalny na SCD suplement żelaza
Dodatkowe instrukcje:
Pomimo iż ziarna są zabronione, to oleje zrobione z tych ziaren są dopuszczalne. Dlatego olej kukurydziany i sojowy są dozwolone. Dozwolone są także oleje ze słonecznika i krokosza barwierskiego.
Oliwa z oliwek jest wysoce zalecana.
Sosy można zagęszczać gotowaną cebulą zmiksowaną w blenderze na puree, żółtkami, cukinią lub też majonezem SCD. Tu rozwinęłam temat zagęszczania sosów (klik!)
Czysta żelatyna spożywcza bez dodatków może być stosowana do robienia wyrobów z galarety.
Musztarda jest dozwolona, musi jednak być to zwykła musztarda bez żadnych dodatków i cukru.
Dozwolone są ogórki kiszone i oliwki w zalewie (opłukać), ale konieczne jest czytanie etykiet, bo często producenci dodają cukier.
Ocet jest dozwolony (biały, zwykły) - czytać etykiety. Droższe octy zazwyczaj mają zakazane składniki. Najprościej jest używać zrobionego w domu octu z jabłek.
Używajcie zwykłe msło (uwaga! przy autyźmie ostrożnie z tym) zamiast margaryn. Zdecydowanie lepiej przy autyźmie przerzucić się na masło klarowane ghee o jakim piszę w blogu (nie sklepowe, bo sklepowe to nie 100% a 99,8% masła klarowanego, pytanie co zawiera zagadkowe 0, 20%?). Zresztą robione w domu to żadna filozofia i wychodzi dużo taniej.
Wszelkie pojedyncze przyprawy są dopuszczalne, zakazane są mixy przyprawowe oraz curry (chyba, że zrobi sie je samemu). Sprawdzajcie etykiety czy nie ma ukrytych dodatków.
Używajcie świeży czosnek i cebulę, suszone proszki zawierają skrobię. Możecie te warzywa suszyć w domu w suszarce na grzyby (koszt około 90 zł) i następnie mielić w młynku do kawy.
Mleko kokosowe i migdałowe (z migdałów nieobranych) zaleca się wprowadzać po 6 miesiącach.
Nie używajcie mąki ziemniaczanej, kukurydzianej czy żadnej innej mąki skrobiowej.
Nie używajcie czekolady ani karobu. Zabronione jest kakao, proszek kakaowy lecz dozwolony olej kakaowy i masło kakaowe (wygląda identycznie jak masło, a pachnie jak gorzka czekolada).
Nie używajcie kostek rosołowych ani kupnych mieszanek typu vegeta.
Żadne produkty zawierające cukier rafinowany nie sa dozwolone.
Zabroniony jest agar-agar i karagen.
Nie używajcie pektyny do robienia dżemów czy konfitur (są inne sposoby).
Ketchup to prawie w 40% cukier i nie jest dozwolony. Możecie go zrobic sami wg przepisu SCD.
Nie wolno spożywać kupnych lodów. Zawierają dużo laktozy nawet jeśli slodzone są miodem.
Żadnej molasy, syropu klonowego czy kukurydzianego - tylko miód jest dozwolony do słodzenia. Miód musi być beż żadnych dodatków. Bez znaczenia dla SCD jest, czy pasteryzowany czy nie.
Nie używajcie kupnych mąk z fasoli ponieważ fasole te nie były przed zmieleniem namaczane na noc, a tego wymaga dieta. Można natomiast samodzielnie namaczać fasolę, a po wyschnięciu mielić ją na makę i używać w wypiekach w celu zmniejszenia spożycia mąki orzechowej.
Nie wolno używać proszku do pieczenia, soda oczyszczona jest dozwolona. Zwykły ocet też ładnie spulchnia ciasta.
Pestki i nasiona można jeść dopiero trzy miesiące po znikniąciu ostatnich symptomów jelitowych i wprowadzać je ostrożnie.
Naturalne sery sa dozwolone, jednak dwa z nich są zakazane. Są to Ricotta i Mozarella. Brązowy, karmelizowany ser o nazwie Gjetost również jest zabroniony. Ser Feta (a nie "typu feta") można wprowadzić okazjonalnie, po pełnym pół roku na diecie.
Zabroniona jest inulina i jakiekolwiek dodatki w postaci fruktooligosacharydów.
Napoje alkoholowe:
Piwo jest zabronione.
Dopuszcza się wytrawne wino.
Sporadycznie można wypić gin, szkocką, burbon, wódkę. Inne alkohole są zabronione.
Legalna witamina D
Legalny tran z dorsza norweskiego
Dozwolone enzymy Super Enzymes z firmy Now Foods dostępne w Polsce w internecie.
Legalna na SCD witamina C
Pamiętajcie, że wyżej wymienione pokarmy są dopuszczalne dopiero na pełnym SCD. Najpierw powinniscie uporać sie z etapami, a to zajmie trochę czasu.
Na koniec chciałam podać jeszcze listę serów żółtych. Sery z tej listy są szeroko używane w USA, nie wiem jak z ich dostępnościa w Polsce, nie wiem też czy polskie sery żółte nadawałyby się, i jeśli tak to które. Za książką BTVC podaję:
Dozwolone są takie sery żółte, w których nie występuje laktoza. Aby ser nie zawierał laktozy producent musi przeprowadzić proces oddzielenia i usunięcia serwatki (w której jest największe stężenie laktozy) z mleka poddanego obróbce i przeznaczonego na ser, a następnie za pomocą dodania odpowiednich bakterii lub enzymu usunąć pozostałe śladowe ilości laktozy. Tak się dzieje w przypadku następujących serów (wszystkie tu wymienione są dozwolone):
(pisane pogrubionym drukiem mozna używać dowolnie często, zwykłym rzadziej)
Asiago, Blue, Brick, Brie, Camembert, Cheddar (łagodny i średnio łagodny), Cheddar ostry, Colby, Edam, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Havarti, Limburger, Monterey (Jack), Muenster, Parmesan (jeżeli tarty to sprawdzcie czy nie ma dodatków), Port du Salut, Roquefort, Romano, Stilton, Swiss, biały ser w kostce (suchy, chudy bez laktozy), feta dopuszczona po 6 miesiącach na diecie.
Sery zabronione: zwykły serek farmerski czy wiejski, sery topione, Gjetost, Mozzarella, Neufchatel, Primost, Ricotta.
Generalnie SCD zakłada, że każdy ser żółty, który dojrzewał minimum 30 dni jest na diecie legalny, bo laktozy w nim już nie ma. Ja tylko prosiłabym Was, aby zwracać uwagę, na chemiczne dodatki, to nie jest wymóg SCD, ale podchodząc zdroworozsądkowo, nie powinniśmy w chore jelita pakować chemii, więc unikam serów, w których dodatkiem jest chlorek wapnia (E509), azotan potasu, barwnik annato (E160B), lizozym z białka jaja kurzego, a gdybym wybrała się do słynnego sklepu na B. to lista byłaby dłuższa.
Niestety nie dysponuję wiedzą na temat serów dostępnych w Polsce. Na pewno spora część się nadaje, tylko pytanie które...
Uaktualnienie 2014: w Extra Tesco można kupić oryginalny Cheddar (choć nie zawsze jest dostępny) oraz oryginalny Havarti. Są drogie, ale mogą być stosowane dowolnie często. Jest też oryginalna Gouda holenderska.
Upewnijcie się, że witaminy które bierzecie nie zawierają żadnych curków, skrobi, laktozy, serwatki w proszku, pszenicy, soi lub drożdzy, bo tym można zaprzepaścić właściwe działanie diety. Leki zawierające laktozę i sacharozę. mogą być zastąpione takimi, które zawierają zamiennik w postaci legalnej fruktozy lub dekstrozy.
Pomimo tego, nie używajcie fruktozy, syropu glukozowego, ani granulowanej lub w formie proszku glukozy czy dekstrozy. Mimo, iż są to cukry proste, to jednak nie występują w handlu w formie niezanieczyszczonej cukrami złożonymi. Nie używajcie niczego, co zawiera fruktooligosacharydy.
I na koniec, ni z gruszki, ni z pietruszki moje chłopaczki:
Witam
OdpowiedzUsuńNa tej stronie ziemniaki są wymienione jako zabronione, a w innej części występują jako dozwolone w przypadku uczulenia na jajka i zastąpienia ich substytutem właśnie z ziemniaka.Tej sprzeczności nie rozumiem.Pozdrawiam
Ziemkniaki sa absolutnie zabronione! W którym miejscu Pani znalazła informację o dozwolonym substytucie z ziemniaka???
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńGorąco panią przepraszam.Oczywiście, że nigdzie pani nie napisała, że ziemniaki są dozwolone.To moja wina.Czytałam te pani teksty kila razy, aby dobrze to wszystko zrozumieć.Dostałam zaćmienia wzroku.Bo w tekście gdzie pani pisze :dwóch zamienników: ja nie wiem dlaczego widziałam :dwóch ziemniaków:.Patrzyłam kilka razy na ten wers i miałam co innego przed oczami niż pani napisała.Dobrze, że pani zareagowała, bo dzisiaj jeszcze raz prześledziłam tekst i oczywiście pani ma rację.Bardzo przepraszam, to nie było celowe.Po prostu złośliwość chochlika.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości, a właściwie to radości z każdego przeżytego dnia.Podziwiam takie kobiety jak pani.
No te ziemniaki bardzo mnie zdziwiły:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa mam ulcerative colitis, czy po polsku colitis ulcerosa. Ta djeta dziala. Mam Breaking the Viscus Cycle i kazdy kto zaczyna ta djete musi pamietac ze ta djeta ma etapy i na poczatku jest bardzo prosta a potem, powolli, mozna wprowadzac prdukty - moj e-mail to radoslawstar@gmail.com
OdpowiedzUsuńWitam,gratuluje stronki i wytrwałości w zmaganiach.
OdpowiedzUsuńOd około 1 roku mam NZJG .
Mam kilka pytań w związku z SCD
Jakie ww oprócz chleba migdalowego ,jarzyn i owoców można jeść..chodzi mi o racjonalny zamiennik ryżu,kasz,ziemniaków i chleba razowego ,które stosowalem w sporych ilościach?
Jakie jarzyny,owoce i pod jaka postacią najlepiej stosować. W 1wszym etapie?
Ile jogurtu Dziennie należy spożywać?
Pozdr
Maka
cos bardziej dla autystyków www.zespolpj.pl
OdpowiedzUsuńczy olej lniany/konopny/z pestek dyni można używać??
OdpowiedzUsuńTak:)
OdpowiedzUsuńCzy na 2 etapie mozna wprowadzic sok z cytryny? :)
OdpowiedzUsuńMożna już na pierwszym etapie, pod warunkiem, że jest rozcieńczony czyli np w herbacie. Bo na taki solo jeszcze za wcześnie.
OdpowiedzUsuńDo Maka: przepraszam, dopiero teraz zauważyłam Twój wpis. Jeśli chodzi o jogurt to zaczynamy po około 3 miesiącach na diecie. jeśli stan jelit jest dobry to może byc wcześniej. Zaczynamy od pół łyżeczki, powoli zwiększając ilość. Max dzienny to 3 szklanki.
OdpowiedzUsuńTych mącznych węglowodanów, o których piszesz nie zastąpisz na diecie niczym co da Ci poczucie satysfakcji, przynajmniej na początku diety. To jak przechodzenie odwyku od tych własnie pokarmów. Człowieka ssie i nęka i ciagle ma wrażenie ze nie dojadł. Jak tzw. ziemniaki podaje alternatywę pieczonej dyni, kalafiora lub warzyw korzennych (pieczone), ale to dopiero jak przyjdzie czas na wyznaczony dla nich etap. Są też chleby na bazie orzechów i fasoli, całkiem smaczne. Ważne żebyś szedł etapami, a nie na chybił trafił. Poczytaj. Dużo gotowania jest na diecie:)
A te kilka kropli soku z cytryny liczy się jako jeden produkt raz na 4 dni ?
OdpowiedzUsuńWarto robić intro raz na jakiś czas na diecie ? ( np. co 3 miesiace ) ?
OdpowiedzUsuńCo do soku z cytryny to wszystko zależy od Twojego stanu. Sama oceń czy taka ilośc może być niebezpieczna w Twoim przypadku i jeżeli masz podejrzenia ze może wywołać reakcje to zrób odtęp 4 dni, w innnym przypadku nie trzeba.
OdpowiedzUsuńMożna robic intro co jakiś czas, na pewno to pomoże, jednak nie ma takiegp wymogu na diecie.
Witam
OdpowiedzUsuńAgnieszko czy ten legalny tran dostarcza omega 3? Pozdrawiam Ola
Który tran?
OdpowiedzUsuńLegalny tran z dorsza norweskirgo, ten o którym tu wspominasz. Ola
OdpowiedzUsuń:) zawiera EPA i DHA ale nie widze ALA. Czyli 2 omega 3 z trzech możliwych.
UsuńDziękuje za odpowiedz ;) a polecasz jeszcze jakis inny tran? Moze tez takie z omega 6, olej z wiesiołka. Szukam czegoś dobrego i kompleksowego. Ola
OdpowiedzUsuńOla posłuchaj. Istnieją na świecie wyłącznie dwa niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - niezbędne czyli takie których człowiek sam nie potrafi wytworzyć i MUSI je dostarczyc z zewnątrz, jak nie to ciężko choruje. Każdy inny kwas tłuszczowy ( czyli tłuszcz) organizm sam sobie wytworzy. Te NNKT czyli niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe sa tylko dwa: kwas alfa linolenowy ALA oraz kwas linolowy LA.
UsuńDopiero rozkładając te dwa kwasy organizm przekształca je już sobie sam na:
ALA przekształca na EPA I DHA ( te które sa w tranie, ale ich nie potrzebujemy dostarczac bo organizm umie je zrobić sam),
LA przekształca w kwas gamma linolowy GLA oraz AA kwas arachidonowy ( te tez nie są koneiczne bo umiemy je wytworzyć).
Tran jest dobry bardziej ze względu na zawartośc wit D i A i po to go pijemy,
Natomiast aby dostarczyć to co naprawdę konieczne czyli ALA i LA , których za żadne skarby nie zrobimy sami to trzeba sięgnąc do tłuszczy roślinnych ale, WYŁĄCZNIE TŁOCZONYCH NA ZIMNO I NIE PRZETWARZANE I BROŃ BOŻE NIE PODGRZEWANYCH. Głównym żródłem ALA jest olej z lnu ( 53%) oraz olej z rzepaku (10%). Głównym żródlem LA jest olej z krokosza barwierskiego, wiesiołka, maku , pestek winogron i słonecznika.
Za książką ukryte terapie J. Zięby podaję Ci przepis: wystarczy zmieszac olej z lnu z olejem z krokosza barwierskiego lub słonecznika w proporcjach 1 :3 i pić codziennie 1 łyżeczke tej mieszanki. Oleje te muszą być zimno tłoczone i nie przetwarzane. Cała rodzina pijcie. I zrobicie sobie mega wartościową terapię.
Całe życie dzień w dzien nalezy to pić.
UsuńDzień dobry, mam nadzieję że mogę zadać kilka pytań:
OdpowiedzUsuń1. W fazie intro czy do rosołu można dodawać przyprawy np. cząber, kurkumę, imbir?
2. Jak zgrzeszymy np. w 3-cim etapie i ponownie wykonujemy fazę intro, to potem kontynuujemy 3-ci etap czy wracamy do 1-go etapu?
3. Czym zastąpić jajka? Do tej pory używałam siemienia lnianego ale widzę że w SCD jest zabronione. Wydaje mi się, że z jajkami to SCD nie jest takie trudne, ale bez nich...
4. Jak długo powinny trwać poszczególne etapy? Type żeby powprowadzać produkty (tzn. liczba produktów x 4 dni)?
Witaj Marzena:) Juz odpowiadam:
Usuń1) w fazie intro nie dodajemy nic prócz soli. Wiem, ze smak na tym trochę ucierpi, ale leczymy sie tu, a nie degustujemy;) Poza tym to tylko 3-5 dni.
2) problemu nie ma żadnego, wracamy do trójeczki w miejsce, w który przestaliśmy
3) SCD w wersji bez jajek jest naprawdę trudna, bo dieta zużywa ich dużo. Ja na blogu podaję kilka substytutów jajek, jednak sama ich nie próbowałam, bo u nas jajka są pięknie tolerowane. Są tu mamy, które podjęły tą cięzka próbę. Taka dobra rada, jeżeli nie możecie inaczej, to dobrze jest nauczyć się jeść zupy na śniadanie. Kwestia przyzwyczajenia, odżywczo jest to świetny pomysł, a nawyki da się zmienić przy otwartym umyśle:)
4.Dokładnie tak jak piszesz. To jest założenie bazowe z taką mała dygresją, że jeżeli rozciągniesz to na dłużej/ wolniej działa to tylko korzystnie na jelita. Nie radzę wydłużac nadmiernie na początku, kiedy menu jest jeszcze mało zróżnicowane, ale potem, etap 4 i 5 jak najbardziej:)
Mam nadzieję, że pomogłam:)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńGotuję rosół, zaczynam od jutra. To ja będę próbować być na diecie. Mam Hashimoto i problemy z trawieniem. Do tej pory jadłam kasze na śniadanie(bezglutenowe, ale jednak), no to teraz mogę zupy, jakoś się przyzwyczaję.
Tak sobie myślę, że w fazie Intro z tego kurczaka, rosołu i marchewki można zrobić galaretę z żelatyną.
Mam jeszcze pytanie co do soku - czy to przecedzanie przez pończochę, żeby się pozbyć kłaczków, to jest obowiązkowe tylko w początkowych fazach, czy już na zawsze?
Pozdrawiam serdecznie,
Marzena
Galaretę jak najbardziej tylko wybieraj żelatynę bez dodatków. Super wyrobić sobie nawyk czytania wszystkich etykiet mmimo że zna się je na pamięc, bo czasem zmienią produkt bez informacji o tym na opakowaniu. Wodzisław i dr Oetker sa przeze mnie przetestowane, sa ok.
UsuńOczywiście nie zawsze trzeba będzie przecedzać przez przysłowiową ponczoche lub gęsta szmatkę, ale pierwszych kilka miesięcy ja bym tak zrobiła.
Dzięki, Etykiety czytam nie od dziś, ale faktycznie chyba nie wpadłam do tej pory na to, że mogą zmienić skład - bardzo cenna uwaga.
UsuńJeśli mogę to jeszcze ostatnie pytania. Rosół wczoraj zrobiłam bez tych przypraw o które pytałam, ale jakoś z rozpędu wrzuciłam też natkę pietruszki (dopiero potem się zaczęłam zastanawiać, że w przepisie był tylko korzeń pietruszki). Potem ją oczywiście odłowiłam, razem z innymi niedozwolonymi składnikami. Myślisz, że popsułam tą natką startowy rosół?. Jeśli tak, to może na wszelki wypadek zrobię nowy rosół i przedłuże Intro do 6ciu dni?
I jeszcze jedno pytanie, tym razem trochę na zapas. W kolejnych etapach, jak wprowadzamy produkty, mamy na któryś negatywną reakcję i go wycofujemy na jakiś czas, to czy powinniśmy za każdym razem powtórzyć fazę Intro, tak jak po odstępstwach?
Nie zepsułaś rosołu, wystarczy odłowić, w przepisie chodziło o korzeń pietruszki. Intro to max 5 dni, nie przedłużaj tego bo narobisz sobie zdrowotnej szkody.
UsuńPo negatywnej reakcji na pokarm nie przeprowadzamy intro. Intro robimy wyłącznie wtedy gdy zjedliśmy pokarm który nie jest na SCD dozwolony. jednak przestrzagam przed pokusami sięgania po pokarmy z dalszych etapów, niby SCD nie wymaga etapów koniecznie, jednak przez lata siedzenia w temacie wyrażnie widzę ze Ci co oszukują pozostają na SCD całymi latami, a my chcemy po 2, 3 latach móc jeść wszystko. Dlatego absolutnie trzymamy się etapów.
Agnieszka, wielkie dzięki za cierpliwe i wyczerpujace odpowiedzi. Tak, na tę kolejość zwróciłam uwagę, to mnie przekonuję, na pewno będę ściśle przestrzegać. To co mnie jeszcze martwi - nie mogę zrezygnować z leków na tarczycę - biorę Euthyrox w dość dużej dawce (6 x 100, 1 x 125). Skład:
UsuńLewotyroksyna sodowa
Skrobia kukurydziana
Kroskarmelowa sodowa
Żelatyna
Laktoza jednowodna
Magnez stearynian
Co najmniej skrobia kukurydziana i laktoza jednowodna są na pewno zabronione. Spróbuję się zapisać do lekarza, ale wątpię żeby mi wymyślił lek bez żadnych zabronionych dodatków. Jak myślisz czy to przekreśla szanse na skuteczność SCD? Czy po prostu będę potrzebować więcej czasu na diecie?
Zresztą i tak nie mam nic do stracenia.
Jak się udasz do lekarza i opowiesz mu o SCD to prawdopodobnie Ci powie ze to jakies bzdury czy coś w tym stylu. Bardzo mało który lekarz zna ta dieta niestety. Wielokrotnie słyszałam od wielu osób jak zostali potraktowani przez lekarzy, gdy sie przyznali. Choc muszę przyznać, że zdarzały się tez pozytywne reakcje, ale powiedziałabym proporcje 90:10. No coż. Są apteki, które robia leki na zamówienie, komponuja je same więc może poproś o receptę na taki lek z podziałem na substancje czynne i wypełniające i potem poproś aby te wypełniające zamienili na takie jakie podaje w poście "dodatki i suplementy na diecie, link po prawej stronie w zakładkach. No, a gdyby sie nie dało przez to przebrnąć, to nie martw sie, jest dużo osób w takiej sytuacji jak Twoja i dieta im pomaga. Leczenie nie będzie szło tak dobrze jakbyś tego chciała, ale będzie posuwało się do przodu. Tu trzeba się przygotowac na długą przyjaźń z dietą.
UsuńTak, wiem, że bardzo trudno znaleźć lekarza endokrynologa, który wychodzi poza sprawdzanie poziomu TSH i wypisywanie recept. Mój obecny endokrynolog nie jest jeszcze najgorszy, przynajmniej przyznaje, że sposób odżywiania ma wpływ na poziom TSH i wymaganą dawkę hormonu. Aczkolwiek on też nie wierzy aby Hashimoto można było wyleczyć.
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie i bardzo dziękuję za porady.
No i trzymam kciuki za Twojego Kacperka.
Agnieszka, jeszcze jedno pytanie. Szukałam, ale nie znalazłam. Kiedy wprowadzamy przyprawy (oczywiście te dozwolone)? I czy po każdej z nich robić 4 dni przerwy?
OdpowiedzUsuńZaraz po intro, ale nie szalej z nimi, na wypadek gdyby doszło do jakiegos pogorszenia abys umiała wyłapać co mogło być tego powodem. Te podstawowe nie robią zadnego problemu, przynajmniej o tym nie słyszałam, ale te mniej znane nie sa a tak dokładnie sprawdzone, no i ostrożnie z ostrymi. 4 dni przerwy nie obowiązują. Natomiast bardzo pomocne jest prowadzenie notatek co się jadło kazdego dnia i monitorowanie samopoczucia i wyglądu kału.
UsuńPozdrawiam:)
Uff, to mi trochę ulżyło. A myślisz że masło klarowane i miód też nie wymagają przerwy? Jeśli tak, to myślę że te przyprawy, masło i miód będę wprowadzać też raczej nie wszystkie na raz, ale kolejno, z jakimś innym produktem, np. masło klarowane z fasolką szparagową, pieprz z rybą, imbir z cukinią, cynamon z gruszką itd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Marzena
Dobry pomysł, możesz tak robić:)
UsuńCzy mrożone warzywa takie jak fasolka szparagowa też gotować aż 4 godziny? Czy to się nie rozpadnie? Ja tak sobie myślę, że wrzucę do wolnowara, to może przynajmniej się nie rozpadnie, ale i tak wydaje mi się to bardzo długo ...
UsuńTe, które to możliwe powinnas gotować, Nawet jak sie rozpadnie to nie chodzi o wygląd ale o ułatwienie trawienia. Np. z cukinia tak sie nie da bo rozpadła by sie do postaci niczego. Ale z fasolka aż tak źle nie będzie.
UsuńDzięki, Marzena
OdpowiedzUsuńWitam, jestem mama chłopczyka u ktorego zdiagnozowano autyzm, ma 3 latka wproawdziliśmy dietę 3bez bez mleka cukuru i glutenu,który ze względu na badania, na szczęście nie ma celiakii, wprowadzamy od jutra:), dodatkowo chciałabym wprowadzić dietę SCD, ale mamy candida średnio liczne i nie zaleca się spożywania owoców i słodzenia miodem, tak samo nie wiem jakiego mleka najlepiej używać bo ryżowe i kokosowe odpada... mam w takim razie pytania, czy diety te się wykluczają czy najpierw wyleczyć grzyba i wprowadzić SCD tzn., słodzić miodem i dawać owoce i czy mleko w takim razie na razie podawać takie jak w diecie SCD czy inne?
OdpowiedzUsuńJa bym spróbowała najpierw diety 3 x bez, bo jest łatwiejsza. Dała jej około 3 miesięcy i obserwowała na ile pomogła. Jezeli po tym okresie nie będziesz widziec znaczącej różnicy rozważ bardziej restrykcyjna SCD. Ani jedna z tych dwóch diet nie jest przewidziana do leczenia candidy. SCD poprawia stan jelit przez co posrednio wpływa na candide, która w zdrowych jelitach nie funkcjonuje dobrze, bo to nie jej ulubione środowisko. Jeżeli jednak chcesz szybko załatwic problem candidy i skupic sie wylacznie na niej na początku to po pierwsze szybko sie nie da, dlatego ze każdy grzyb wytwarza zarodniki, które w neisprzyjających warunkach przetrwaja w organiźmie w utajeniu do dwóch lat. czyli tak długo muisisz trzymac dietę przeciwgrzybiczna. Dobrze o tej diecie napisane jest tutaj http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2015/02/dieta-przeciwgrzybicza-czyli-jak-pozbyc.html
UsuńNo a po drugie wtedy bedziesz musiała jednak jako podstawowa wybrac diete przeciw candidzie. Kwesita tego na która opcję sie zdecydujesz.
Co do Twojego pytania o mleka to SCD dopuszcza mleka orzechowe, migdałowe, kokosowe tez dopuszcza.
Przemyśl temat, a jak będziesz chciała dac synka na SCD to pomoge. Pozdrawiam:)
Napisałam nowy komentarz pod spodem ... przemyslimy sprawę :)ale na pewno do paru rad zastosujemy sie juz teraz np do domowego jogurtu i masła co do samej diety jeszcze nie wiem bo candida spedza nam sen z powiek
UsuńDziękuje bardzo miałam sie juz decydowac na diete ale pojawił się grzyb no i teraz mam dylemat a musze sie go pozbyć. Odnosnie suplementów jakie probiotyki sa dozwolone?
OdpowiedzUsuńEmilio SCD jako główny rrpobiotyk przyjmuje i zaleca swój jogurt, który można wprowadzić po mniej wiecej 3 miesiącach na diecie. Innych probiotyków generalnie nie zaleca. Wszelkie szczepy które mają w nazwie "bifidus" zabrania.
UsuńCzy w takim razie mogę kupić jogirtownicę a jeżeli tak to czy taka zakupiona na allegro byłaby ok i spróbowac zrobić taki jogurt wczesniej i zakupić np. bakterie jogirtowe?
UsuńEmilia oczywiście możesz, jednak każde jogurtownica się przegrzewa i trzeba do neij zakupic urzadzenie do regulowania temperatury, sprzedają takie w sklepach zoologicznych do akwarium. Jest jednka lepszy sposob niz jogurtownica tzn termos o którym piszę tu http://naprzekorniemozliwemu.blogspot.com/search?q=Jogurt+SCD+-+udoskonalony+spos%C3%B3b+na+wykonanie
UsuńAgnieszka, czy wg Ciebie asafetyda jest dozwlona na SCD? Wiem, że generalnie wszystkie przyprawy są dozwolone. Zaniepokoiłam się tylko dlatego, że jest ona określana jako gumo-żywica albo "rodzaj gumy, powstałej z soku korzeni i łodygi gatunku ferula, gigantycznego kopru". A widziałam w wątku o suplementach że wszystkie gumy są niedozwolone. Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńBardzo watpię, ze jest dozwolona. Ja bym nie ryzykowała.
UsuńDzięki, to nie będę, do tej pory zastępowała mi czosnek, ale na razie na tej diecie w ogóle mnie do czosnku nie ciagnie ...
OdpowiedzUsuńAgnieszko,
OdpowiedzUsuńDziś mija trzeci dzień intro wraz z mężem postanowiliśmy od jutro zacząć etap pierwszy. Najgorszy dzień był wczoraj cały dzień bolała mnie głowa, nie mogłam sobie z tym poradzić, ale dziś jest już ok. Dieta nie jest taka straszna jak nam się wydawało. Nie czujemy głodu tylko taka pustkę w żołądku. Nie sądziłam iż kawa z jednej łyżeczki będzie wystarczająca. Mam pytanko odnośnie przypraw czy oprócz soli i pieprzu możemy używać innych przypraw ? I w którym etapie można pic wino wytrawne ?
Pozdrawiam ciepło.
Marta
Marta super dajecie rade:) Jeżeli bolała Cię glowa i drugi dzień był ciężki to wyrażny sygnał (nie lekceważ tego) że masz zawalone jelita złą florą. Intro spowodowało masowe wymieranie patogenów, dostawanie sie ich resztek i produktów rozpadu do krwioobiegu i stad takie samopoczucie. Dieta jest dla Ciebie potrzebna. Co do przypraw to te podstawowe używaj, unikaj silnie aromatycznych, ostrych. Co do wina wytrawnego dieta nie określa kiedy mozna zacząć go pić, ale ja mam juz troche doświadczenia w tym temacie i powiedziałabym tak, ze jeżeli rozmawiamy o osobie chorej, która wymaga diety, to nie spieszyłabym sie i zaczęła od niewielkich dawek od etapu trzeciego. Jednak jeżeli Wy przeprowadzacie ta diete tylko dlatego, aby wiedziec przez co niedługo będa przechodzić Wasi chłopcy to smiało pijcie. Pozdrawiam i życzę wytrwałości:)
UsuńMarta super dajecie rade:) Jeżeli bolała Cię glowa i drugi dzień był ciężki to wyrażny sygnał (nie lekceważ tego) że masz zawalone jelita złą florą. Intro spowodowało masowe wymieranie patogenów, dostawanie sie ich resztek i produktów rozpadu do krwioobiegu i stad takie samopoczucie. Dieta jest dla Ciebie potrzebna. Co do przypraw to te podstawowe używaj, unikaj silnie aromatycznych, ostrych. Co do wina wytrawnego dieta nie określa kiedy mozna zacząć go pić, ale ja mam juz troche doświadczenia w tym temacie i powiedziałabym tak, ze jeżeli rozmawiamy o osobie chorej, która wymaga diety, to nie spieszyłabym sie i zaczęła od niewielkich dawek od etapu trzeciego. Jednak jeżeli Wy przeprowadzacie ta diete tylko dlatego, aby wiedziec przez co niedługo będa przechodzić Wasi chłopcy to smiało pijcie. Pozdrawiam i życzę wytrwałości:)
UsuńMam podobny problem jak jeden z użytkowników, tzn. lek w którym jest laktoza jednowodna. Nie ma opcji na zamianę, myślisz że tak mała ilość laktozy jaka jest w tabletce może niweczyć cały trud bycia na diecie? Jedna tabletkę dzielę na ok. 11 porcji więc na dobę ta dawka jest mega mała - ciekawe czy jakoś negatywnie moze to wpływac na dietę. Chodzi o lek LDN czyli naltrekson w niskiej dawce - słyszałaś o nim ? pomaga w wielu chorobach autoagresywnych, jednak to terapia niestandardowa (zresztą tak samo jak dieta SCD:).
OdpowiedzUsuńJest cała masa ludzi którzy są na SCD, biorą leki zakazane, nawet nie trzymają się etapów i widza poprawę stanu zdrowia. Tylko, że (uwierz mi przerobiłam już masę przypadków tej choroby) czuja się dobrze tak długo jak są na diecie. W takich przypadkach nie ma żadnej gwarancji, że będzie można zejść z diety po trzech latach i jeść co się żywnie podoba i być zdrowym. U nich po prostu jest stan zdrowia jeśli przestrzegają diety, tylko wtedy.
UsuńTeraz powiem Ci o naszym własnym przykładzie. Kacperek był na kilku zakazanych lekach gdy rozpoczęliśmy dietę, leki pomagały w okolo 30 % ale więcej nic się nie zmieniało. Dlatego zdeydowałam się wprowadzic diete. Dieta wyleczyła go całkowicie w 2.5 roku, teraz może jeść cokolwiek chce i nic mu nie szkodzi jednak trzymam go na diecie bo objawy autyzmu sa mniejsze. Jelitowo natomiast jest super. Dieta leczyła nawet gdy był na tych lekach, ale po pól roku stan się tak poprawil ze odstawilam wszystkie leki, potem zdrowienie poszlo dalej. W koncu dieta nie była potrzebna. Podsumowując sądzę że ta minimalna ilośc nie jest przeszkodą w stosowaniu diety, ale przeszkadza w jakimś stopniu niewątpliwie. Może przyjdzie czas ze postanowisz to odstawić, bo stan się tak poprawi czego bardzo Ci zyczę!
Agnieszko czy można na scd wypić śluz z siemienia lnianego ( oczywiście bez pestek )
OdpowiedzUsuńzmielone pestki siemienia lnianego przekazuja do wody, w której się moczyły bardzo dużo ligniny. Lignina jest pożywka dla złych bakterii. Na wczesnym SCD absolutnie zakazane, dla weteranów, bez objawów choroby, i długim okresie na diecie minimalnie dopuszczalne.
UsuńA co z piciem śluzu z gotowanych pestek siemienia w całości?
UsuńCzy jeśli na przyprawie np. suszone oregano jest informacja ze moze zawierać śladowe ilości glutenu, mleka itp... z powodu że w tym samym zakładzie są przerabiane to czy taki produkt jest dozwolony czy zakazany ?
OdpowiedzUsuńPytam bo szukam przypraw ziołowych żeby wzbogacić smakowo posiłki.
Przy okazji: czy ogórki małosolne mają jakieś przeciwwskazania ?
Ogórki małosolne robione w domu są w porządku jeżeli tolerujesz już kiszonki. Kiszonki wprowadzamy w ten sposób, ze próbujemy najpierw z sokiem kiszonkowym, łyżeczka, na drugi dzień więcej, jeśli nie szkodzi to mała ilość ogórka i tak powoli posuwamy się dalej. SCD jest rygorystyczne i odradza stosowanie takich przypraw. Ja dlatego kupiłam suszarkę do grzybów i prawie wszystkie przyprawy robiłam w domu susząc zioła w suszarce, a potem mieląc je w młynku do kawy na pył. Teraz Kacper ma już wyleczone jelita więc się tym nie przejmuję i stosuję takie jak podajesz, ale on diety SCD już nie wymaga. Gdy go leczyłam bardzo pilnowałam aby takich przypraw nie stosować.
UsuńWitam Pani Agnieszko, mam kilka pytań i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. jak Pani uważa po jakim czasie można zacząć wprowadzać jogurt SCD? Czy sery można wprowadzać bez reguły 4 dni?
OdpowiedzUsuńJeśli biegunka dalej występuje czy należy po 4 dniach posuwać się dalej, czy lepiej pozostać na danym etapie?
Czy na pierwszym etapie diety mogę bez problemu wprowadzać przyprawy , ocet, rożne oleje , musztardy bądź inne 'polepszacze smaku'?
z góry dziękuje za odpowiedź , pozdrawiam serdecznie
jogurt najlepiej jest wprowadzic po trzech miesiacach na diecie. Na sery nie obowiazuje regula 4 dni. Jezeli biegnka dalej jest obecna to treba posuwac sie dalej. Trzeba liczyc sie z tym ze u niektorych osob potrzeba calych miesiecy na powstrzymanie biegunki, a jesc trzeba. Prosze prowadzic dokladne notatki. Te produkty , o ktore Pani pyta mozna wprowadzc tylko na spokojnie aby nie pogubic sie jesli cos zaszkodzi by byc w stanie okreslic co zaszkodzilo.
UsuńZycze cierpliwosci i duzo zdrowia:)
Witam pani Agnieszko jestem mama Michała który ma stwierdzony autyzm i padaczke ,bieze leki depakine w granulkach.eeg sie poprawilo ale to nie o to chodzi bo nie leczy sie przeciez eeg tylko padaczke .Michal mial fatalne eeg ale dieta gdy mial 15mc i teraz jest lepiej.martwia mnie jego zachowania tzn. machanie raczkami bujanie sie na siedząco czy piski.naszczescie kupki sa od 6mc normalne ale nie byl na diecie scd całkowitej. ma diete( B.G B.C I B.MLEKA.) ale te węglowodany mnie nurtuja odżuciłam mu ziemniaki ale musze tez mąke ziem i prazynki ktore tak lubi. nie wiem co mu upiec by mial cos fajnego smacznego .nalesniki czy gofry robie ale z mąk gotowych te z kauflandu gluten free. prosze poradzic czy robic mu diete scd i zaczac od intro?dodam ze misio jest pogodnym dzieckiem czasem sie zamyka ale cieszy sie jak przyjde do przedszkola po niego czy jak babcia z dziadkiem przyjda ale dla mnie to za malo chce by jak brat bawił sie zabawkami a nie bral np sznurek czy smiecia i machał nim. kolezanka poleca mi doktor Cubale z w-wy.pytanie czy mnie stać na to leczenie ale bardzo bym chciala mu pomuc i tak pare razy z mężem natkneliśmy sie na interesownych lekarzy, kasa i nic z tego. dobrze ze internet i stąd te diety bo u nas neurolodzy nie preferuja tego.teraz znowu bylismy u lekarza
OdpowiedzUsuńi dietetyka zarazem ale chyba tez nic ciekawego. zalecone mamy ostropest na wątrobe i troche homeopati. czytalam i ogladalam filmy o tej doktor cubala i chyba jest pomocna. Czekam na odp.Justyna
Pani Justyno ja na Pani miejscu podjęła bym 3 miesięczna próbę diety SCD , po tym czasie będzie widać jak na dłoni czy dieta pomoga. Proszę przeprowadzić ja właściwie czyli rozpoczynając od intro i po kolei wprowadzać etapy.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJak Pani uważa jaki jest maksymalny czas występowania wzdęć po którym należy się zastanowić czy coś robi się nie tak bądź czy dieta w ogóle pomaga?
To jest kwestia bardzo indywidualna. Sa osoby ktore maja wzdecia latami na diecie. U Kacpra pojawialy sie okazjonalnie okolo pol roku. Wzdecia to nie jedyna wskazowka jaka organizm wysylam aby powiadomic o swoim stanie. Trzeba sie w siebie wsluchac I prowadzic dokladne notatki dotyczace spozytych pokarmow I objawow. Przepraszam za bledy pisze z telefonu.
UsuńCzasem mam po prostu mętlik w głowie, ponieważ zdarza się że przez kilka dni jem to samo, wszystko jest w porządku aż nagle ni stąd ni zowąd pojawiają się znowu bardzo duże wzdęcia. Jestem dopiero miesiąc na diecie i pewnie za szybko oczekuje że wszystkie objawy chorobowe ustaną... uznaję to wtedy jako porażkę, że coś robię źle.. wie Pani o co chodzi... człowiek się stara jak może, je same papki, a organizm dalej się buntuje.
UsuńWitaj Agnieszko.
OdpowiedzUsuńOd którego etapu mogę wprowadzić ser żółty? Cheddar np..
Na ser żółty nie ma ustalonych etapów, od pierwszego możesz:)
UsuńMam pytanie odnośnie mleka migdałowe go. Zaleca się wprowadzić po 6 msc. A wydawało mi się ze mleko z blanszowanych migdałów można od etapu 1. Troszkę się pogubilam, proszę o wyjaśnienie.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście na blogu była nieścisłość w tej kwestii:) Już poprawiłam. Po 6 miesiącach możemy pić mleko migdałowe z nieobranych migdałów, a takie z blanszowanych od etapu pierwszego:)
UsuńDziękuję :)
UsuńAgnieszko, z całego serca dziękuję za tego bloga. Niesamowita skarbnica wiedzy! Od 10 lat choruje na Krona. 30 cm jelita nadaje się do kosza. Żadna terapia na mnie nie dziala. Lekarz zaproponował leczenie biologiczne - powiedziałam stop..
OdpowiedzUsuńNa Scd jeszcze nie jestem. Na razie przygotowuje się merytorycznie. Informacje czerpie głównie z Twojej strony. Wiem ze ta dieta mi pomoże, wlalas w moje serce nadzieje ze mogę żyć normalnie. Raz jeszcze dziękuję. To niesamowite ze istnieją tacy piękni ludzie jak Ty!
Pozdrawiam gorąco!!
Witam, czy na SCD można stosować miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym? Czy może za bardzo będzie pobudzać układ immuno? Wczoraj zjadłam kawałek sera cheddar dobrej jakości i dziś rano niestety biegunki się trochę nasiliły i krwawienia. Czy może to być objaw nietolerancji? Jestem na etapie 1 i na razie wprowadziłam tylko banana i cynamon oraz odrobine soku z cytryny. Wczoraj zjadłam też sporo jajek bo zabrakło mi rosołu. Może to ich za duża ilość pobudziła biegunki? Sama nie wiem jak ocenić czy dany pokarm mi nie służy? Proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuje bardzo za wspaniałego bloga. Agnieszka
OdpowiedzUsuńAgnieszko, zarówno pyłek jak i propolis są zabronione. Co do sera cheddar raczej wydaje mi się mało prawdopodobne, by powodował takie objawy...jesteś na samym początku diety, teraz to wszystko wydaje się zagmatwane i ciężko się połapać w interpretacji objawów, ale to się unormuje z czasem. Wszystko zapisuj i nawet jeżeli teraz nie widzisz jakiejś prawidłowości, to w dłuższym etapie czasu stanie się ona bardziej wyraźna do zauważenia. Kładź nacisk na rosół, pij go kilka razy dziennie, to wzmacnia i dobrze robi jelitom. Cynamonu nie trzeba wprowadzać 4 dni, ale się obserwuj. Staraj się, o ile to możliwe jeść sporo warzyw z tych, które wprowadziłaś. Zorientujesz się w tym co szkodzi w niedługim czasie. Pamiętaj o rybach, Możesz je już jeść.
OdpowiedzUsuńDziękuje za odpowiedz. Mam jeszcze jedno nietypowe pytanie. Co myślisz o homeopatii? Na SCD zapewne nie wskazane, bo nośnikiem leków są małe kuleczki, zapewne cukrowe lub coś podobnego. Niestety, albo i dobrze, ale na mnie konwencjonalne leki od początku słabo działały, stąd ta homeopatia. Coś musiałam wybrać, bo mam WZJG już wiele lat i nie raz mi te leki pomagały. O dietę nigdy mocno nie dbałam do teraz. Teraz już jestem w takim zaostrzeniu, że muszę się czymś wspomagać, tym bardziej że z czasem znoszę psychicznie chorobę coraz gorzej, a leki działają tonizująco i na to. Zastanawia mnie, czy jak będę mogła je odstawić to robić ponownie intro, żeby się oczyścić? Jak myślisz? Zależy mi na jak najlepszym działaniu diety i czuje że ona dziala mimo leków.
OdpowiedzUsuńA przy okazji czy majonez gotowany wprowadza się z zachowaniem zasady 4 dni? Kiedy polecasz go wprowadzić? Tak na spokojnie, żeby nie zrobić sobie krzywdy;) dziękuje za cenne rady powyżej i pozdrawiam. Agnieszka
Agnieszko homeopatia jest zabroniona na SCD. Ja mam niedobre doswiadczenia, próbowałam tak leczyć moje dzieci przez ponad rok, nie widzialam żadnej poprawy. Wiem jednak, że sa ludzie którym to pomaga. Zawsze możesz po pewnym czasie zrobic intro i diete przeprowadzić jak nalezy pilnując etapów i zabronionych substancji . Duzo osób będąc na SCD bierze zabronione leki bo ich stan jest na tyle poważny że boją się je odstawić, ale takich osób dieta nie wyleczy, co najwyżej zaleczy. Będą się czuc dobrze tak długo jak długo pozostaną na diecie. Jeżeli jednak chcesz keidyś moć jeść co popadnie to trzeba diete przeprowadzić tak jak sugeruję przez 2-3 lata. Musisz bezwzględnie popracowac nad swoim stresem. To jest bardzo niedobre przy chorych jelitach. Otóz w momencie stresu w organiźmie wydziela się kortyzol , który uszkadza jelita. Każdym zdenerwowaniem zwyczajnie sobie szkodzisz. Myślę, że to jest powód Twojego zaostrzenia. Pij duzo rosołu SCD, po szklance co dwie godziny jeśli to możliwe. Dla majonezu nie jest wymagane 4 dni. Wprowadzasz jak leci.
UsuńMam pytanie odnośnie cykorii.
OdpowiedzUsuńNapisałaś, że "Do kawy można dodać zmielonej cykorii, aby wzmocnic jej smak", a dalej że "Zabroniona jest inulina i jakiekolwiek dodatki w postaci fruktooligosacharydów."
Korzeń cykorii zawiera dużo fruktooligosacharydów. Czy to oznacza, że do kawy dodajemy zmielone liście z cykorii?
Kawa jest ważnym elementem mojego życia, dlatego dociekam :)
Pozdrawiam serdecznie
Wyodrębniona inulina i fruktooligosacharydy są zabronione w postaci sztucznej. Natomiast jeżeli są zawarte naturalni w cykorii to się je dopuszcza. Malutka ilość zmielonej cykorii w kawie jest w porządku.
UsuńPani Agnieszko, czy mogę prosić o pomoc?
OdpowiedzUsuńZa kilka dni mam miec usuniety pęcherzyk żółciowy...jest w nim przewlekłe nawracające zapalenie. Wciąż nawraca w nim zagęszczona żółć i błotko.
Mam problemy z trawieniem. Biegunki, luzne stolce. Niedawno dowiedziałam się że mam chorobę genetyczną, zespół eds. Ogolnie problem ze słabym kolagenem. Miękkie tkanki, ściegna itd.
Długi czas próbowałam leczyć woreczek. Wypiłam masę ziół od lekarza tcm.
Próbowałam tez diety wysokotłuszczowej... I na początku bylo dużo lepiej... Ale kiedy odstawiłam odrobine chleba żytniego który jeszcze jadłam wszystko siadło. Strasznie osłabłam. Mięśnie były strasznie słabe. Musiałam to przerwac... nie dałam rady bez węglowodanów...
Mój pęcherzyk jest prawdopodobnie niewydolny z powodu miękkiej słabej tkanki... Ale nie wiem czy biegunki sa przez niego. Często mam silne kolki wiele godzin. Ataki są po czymś tłustym i surowym. Zresztą ataki miałam nawet wtedy gdy woreczek w badaniach byl czysty i lekarze nie mieli pojecia co mi jest... Czuję się bardzo źle. Mam odrealnienia i mega depresję. Obolałe spięte mięśnie... ucisk w czubku głowy.
Czy jest dla mnie jakaś szansa na tę dietę po usunięciu pęcherzyka żółciowego??
Teraz jem głównie zupy, chleb żytni ryż basmati...
Boję się że już nie wyjde z tego błędnego koła...
Dieta SCD bardzo silnie ogranicza węglowodany, obfita jest w tłuszcz i białko. Z tego co Pani pisze, nie sądzę by czulą się Pani dobrze na niej. Można rozpocząć na próbę, ale skoro takie są reakcję to podejrzewam że dieta Pani nie przypasuje. Proszę dodatkowo zasięgnąć porady dietetyka i lekarza.
UsuńPani Agnieszko czy tę dietę można stosowac po usunięciu pęcherzyka żółciowego?
OdpowiedzUsuńTak, jest wiele osób bez woreczka żółciowego na diecie.
UsuńDzień dobry Pani Agnieszko.Chciałem zapytać jakie przyprawy można i w jakim etapie używać.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEtapy nie dotyczą przypraw, należy je wprowadzać stopniowo, wedle swojego uznania, zaczynając od soli (najlepiej kłodawskiej, himalajskiej lub morskiej) i pieprzu. Dieta SCD zakazuje mieszanek przypraw czyli np "przyprawa do kurczaka" oraz przypraw skażonych glutenem bądź laktozą. Trudno jest znaleźć czyste od tych zanieczyszczeń, często są to ekologiczne. Ja dużo też robię przypraw sama susząc latem zioła i potem mieląc je w młynku do kawy. Inne jak czosnek suszę hurtowo w suszarce na grzyby, mielę w młynku do kawy i mam zapas na rok.
UsuńDzień dobry. A dlaczego np. ciecierzyca i fasola mung są zabronione a inne strączki nie ?
OdpowiedzUsuńWiele strączków jest zabronionych na diecie SCD, fasola Jaś, fasola oczko również. Bierze się to z różnego wpływu poszczególnych form strączków na jelita. Przez lata zaobserwowano, które strączki jak są traktowane przez jelita i do diety dopuszczono tylko te, które nie stwarzają problemów.
UsuńCześć. Ale czemu nie wolno Mozzarelli? Przecież zawiera mało laktozy, chyba tyle samo co feta.
OdpowiedzUsuńMozarella jest serem miękkim, pływa często w zawiesinie. Stwierdzono że źle wpływa na chore jelita. Jest zabroniona.
UsuńDziękuję za odpowiedź.
UsuńMam jeszcze pytanie odnośnie makaronów typu konnyak. Czy Miałaś z nimi do czynienia? Te cienkie rodzaje nie powodują u mnie problemów, ale grubsze "wychodzą" jakby bez strawienia.
Od 14 dni jestem na diecie scd, ale że zdiagnozowano u mnie zaledwie limfocytarne zapalenie jelit(pół roku temu), to postanowiłem przejść od razu na etap 3. Tak trochę średnio idzie(sporym problemem są częste wizyty w toalecie), więc zacząłem eliminować owoce i warzywa, po których mam problemy.
Tylko właśnie że mój lekarz zabronił mi spożywania wywarów z mięsa i kości(same buliony warzywne), żadnego czerwonego mięsa, żadnych serów. A zalecił rozwodnione kartofle ze śmietaną i masłem, rosół warzywny z namoczonym chlebem, serki wiejskie. Żadnych tłuszczy zwierzęcych.
Obecnie dziennie biorę ok. 20ntabletek,w tym sterydy.
Pani Agnieszko, czy można jeść ser grana padano zamiast parmezanu?
OdpowiedzUsuńJaki jest jego skład?
UsuńSurowe mleko, sól, substancja lizozym (z jaja), wyprodukowany za pomocą podpuszczki zwierzęcej
OdpowiedzUsuńSądzę że jest bezpieczny
UsuńBardzo dziękuję za pomoc.
OdpowiedzUsuńAgnieszko,
OdpowiedzUsuńnie mogę niegdzie znaleźć informacji - czy można jeść wątróbkę na diecie SCD? Jeśli tak to od jakiego etapu?
Musi być gotowana czy też można przesmażyć z cebulką?
Oczywiście można jeść wątróbkę ale przygotować ją należy zgodnie z etapem na którym jesteśmy czyli najpierw gotowana i zmielona na przykład w pasztecie
UsuńDobry wieczór, nie mogę znaleźć informacji -jak długo powinny trwać minimalnie poszczególne etapy. Corka ma 6 lat i podejrzewam SIBO? Jutro zaczynamy intro. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka Sz.
OdpowiedzUsuńWitaj moja imienniczko:) Agnieszko, nie możesz znaleźć takiej informacji ponieważ to nie jest narzucone. Warto natomiast pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Na każdym etapie mamy pulę produktów do wprowadzenia. Przy założeniu, ze każdy produkt wprowadzamy przez 4 dni, to już samo to, pokazuje nam ile minimalnie powinien trwać dany etap. Przy czym, z listy produktów wyłączamy te, których nie lubimy i wiadomo, że i tak nie będziemy jeść jeść wcale. Jeżeli etap 2 ma załóżmy 20 produktów to już wiemy ze musi on trwać 80 dni. Postępujemy według tej zasady. Początkowych etapów nie wydłużamy ponad to, gdyż mamy wtedy ubogi jadłospis i ten stan nie powinien trwać zbyt długo. Oczywiście są tak chore osoby, które przez pól roku nie są w stanie wyjść poza drugi etap, ale nie sądzę by u 6 letniego dziecka było to prawdopodobne. Natomiast późniejsze etapy 3 i wyżej możemy już wydłużać ponad normę i jest to z korzyścią dla jelit.
UsuńCzy za Pani jakiś legalny suplement żelaza? Ma strasznie niskie, mimo codziennego jedzenia jajek i mięsa. Nie wiem skąd to może wynikać. Jestem ba diecie 3 miesiące. Część objawów ustala, nadal mam jednak luźne stolce i biegunki. Czy to oznacza, że coś robię źle? W ciągu tych 3 msc bylam 3 razy na intro i mój organizm jest wyczerpany, więc kolejne intro odpada. Może na Pani jakąś radę? Kasia
OdpowiedzUsuńNie mogę polecić żadnego konkretnego suplementu żelaza dozwolonego na SCD. Jednakże jeżeli jedzenie sporych ilości wątroby nie rozwiązuje problemu, to znaczy że problem leży w jelitach i że ile by pani nie jadła to i tak się nie wchłonie ponieważ jelita są jeszcze na tyle chore. Także połykanie suplementów z żelazem niczego nie zmieni. Trzeba najpierw wyleczyć jelita. To że wciąż są biegunki lub zaparcia to nic złego leczenie trwa i tylko cierpliwość i dokładne przestrzeganie zasad pani pomoże. Za kilka miesięcy gdy jelita będą w lepszym stanie poprawi się wchłanianie substancji odżywczych i poziom żelaza powinien podskoczyć. A póki co proszę pamiętać o żelaznej (ha ha) zasadzie, że produkty zawierające żelazo zawsze spożywamy z dużą ilością witaminy C. Ponieważ witamina C powoduje, że żelazo jest lepiej wchłaniane. Ale nie chodzi mi o kwas askorbinowy w tabletce, a naturalną witaminę C której bardzo dużo zawiera natka pietruszki lub papryka. Zjedzenie wątroby lub częste jedzenie pasztetów i do tego natka lub papryka i do tego sok wyciskany z pomarańczy. Proszę też jeść sporo jajek, buraków i szpinaku łącząc je z witaminą C. A przede wszystkim proszę pamiętać że najpierw musimy naprawić wchłanianie.
UsuńBardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Zastosuję się do Pani rad i za 3 msc wykonam kolejne badania. Kasia
OdpowiedzUsuńWitam, czy na diecie dozwolone są nieaktywne drożdże (platki drożdżowe)? Z gpry dziękuję za odp :)
OdpowiedzUsuńJest to pytanie na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jednakże płatki drożdżowe tak samo jak drożdże piekarskie i drożdże piwne to jest ten sam organizm Saccharomyces cerevisiae. W płatkach drożdżowych Jest to forma nieaktywna, a w drożdżach piekarskich i piwnych aktywna. Drożdże piekarskie i piwne są zabronione na diecie SCD, a gdy dieta ta była tworzona nikt nie słyszał Wtedy jeszcze o płatkach drożdżowych. Dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Podejrzewam że zakaz spożywania drożdży piekarskich i piwnych bierze się ze strachu że organizm ten skolonizuje jelito i przez to spowoduje problemy. Przy płatkach drożdżowych mamy formę nieaktywną więc wydaje się że skolonizować jelita nie może... Trudno tutaj dać jednoznaczną odpowiedź, natomiast dieta SCD wyraźnie mówi, że jeżeli czegoś nie jesteśmy pewni to nie możemy tego brać i ja tego bym się trzymała.
Usuń