Dzięki uprzejmości Moniki mamy kilka nowych przepisów. Można je znaleźć w komentarzach, ale żebyście nie musieli za dużo szukać zamieszczam je tutaj. Są bardzo cenne, gdyż są przepisami z wczesnych etapów diety, a już takich nie zamieszczam, bo obecnie jemy bardziej skomplikowane potrawy. Zdaję sobie sprawę, że tych przepisów z etapów 1 i 2 nie jest zbyt wiele, więc każdy dodatkowy to zdobycz:) Dziękuję Monika:)
SCD ZUPA MONIKI (etap 2)
2 naleśniki z farszem mięsno szpinakowym - przepis tu (klik!)
starty ser cheddar
rosół SCD - przepis tu (klik!)
wiązka szparagów
Naleśniki pokroić na paseczki, ułożyć na dnie talerza, posypać tartym serem. Szparagi ugotować w rosole SCD i dokładnie zmiksować. Zalać nimi pokrojone naleśniczki. Uniosą się one na płynie i stworza piękne małe ślimaczki:)
***
SCD DANIE OBIADOWE (etap2)
gotowana pierś z kurczaka
cukinia i pomidor bez sórki i pestek pokrojone w kostkę
domowe masło klarowane
ananas
słodka papryka
Ugotować pierś z kurczaka, osobno cukinię i pomidora oraz osobno ananasa. Pierś wraz z warzywami wrzucamy na patelnię z masłem klarowanym, lekko podpiekamy, na koniec dodajemy kilka łyżek gotowanego ananasa i słodka paprykę. Podobno pyszne!
***
SCD SCHAB GOTOWANY DO KANAPEK (etap 2, jeżeli nie tolerujecie jeszcze tylu przypraw zredukujcie ich ilość do tych wprowadzonych)
OK. 1.20 kg schabu
Do nacierania:
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 lyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka domowych ziół prowansalskich (patrz niżej)
2 duże ząbki czosnku
Do gotowania:
2 łyżki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka domowych ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
4 łyżki domowego majonezu SCD przepis tu (klik!)
3-5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1-2 łyżeczki majeranku
3 litry wody
Wykonanie:
- Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy nimi mięso. Owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 1-2 doby.
- Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy wszystkie podane składniki (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością ciepłej wody wtedy lepiej się rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso (folię usuwamy , przypraw nie). Stawiamy na ogniu, przykrywamy i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy w tej marynacie na noc.
- Następnie garnek z mięsem w marynacie znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10-15 minut. Znowu zostawiamy na noc w lodówce.
- W kolejnym dniu wyjmujemy z marynaty, kładziemy na półmisek celem odsiąknięcia, przypraw nie usuwamy. Owijamy świeżą folią spożywczą, schładzamy na noc w lodówce. Rano schab gotowy jest do spożycia.
Przyznam, że w tej sytuacji nie jestem pewna czy tą wędlinę możemy potraktować tak jak inne mięso gotowane i czy będzie ona równie łatwa do strawienia. Dlatego nie określam tu etapu. Próbujcie tego delikatnie pierwszego dnia, jeżeli nie będzie reakcji to pozwólcie sobie na więcej.
SCD DOMOWE ZIOŁA PROWANSALSKIE
W równych proporcjach mieszamy w słoiczku suszony rozmaryn, tymianek, cząber, bazylię i oregano.
Nie używamy kupnych ziół prowansalskich, bo mogą być zanieczyszczone skrobią.
PASZTET DROBIOWY BEZ ZAPIEKANIA ( dwie wersje etapów 2 lub 3)
Składniki (na ok. 400g pasztetu):
• ok.200g wątróbki drobiowej
• ok.150g piersi kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 2 łyżki oliwy lub masła
• ok. 80 g masła klarowanego
• 1 mała cebulka ( jak pominiemy to będzie etap 2)
• 1 ząbek czosnku
• po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianek
• sól, pieprz
Mięsa kroimy w kostkę. Im mniejsze, tym szybciej się udusi i lekko podsmaży. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oba rodzaje mięs, posypujemy rozmarynem i tymiankiem . Doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze ciepłe kawałki mięs wkładamy do malaksera, wrzucamy paprykę z cebulą, dodajemy masło klarowane i miksujemy (można użyć blendera). Doprawiamy do smaku.
Naczynie wykładamy folią spożywczą, wykładamy do niego ciepły pasztet, wyrównujemy wierzch lekko zwilżonymi pacami (wtedy mięso nie będzie się kleić do rąk) i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach, ale nawet taki ciepły jest smaczny.
DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA (dwie wersje etapów 1 lub 5)
* filet z indyka (ok. 1,2 kg)
* 2 łyżki powideł śliwkowych (scd) suszone śliwki długo gotować a później zmielić blenderem ( ten składnik można pominąć jeśli nie może się jeszcze suszonych owoców- to czyni etap 5)
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki octu spirytusowego (jedyny jaki jest dozwolony)
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 łyżki wody
Mięso obwiązujemy nitką, aby nadać mu kształt i przekładamy do keksówki (ja zawinęłam w bandaż dobrze trzyma wilgoć). Mięso zalewamy przestudzoną marynatą i obtaczamy je w niej z każdej strony. Mięso odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Na drugi dzień odlewamy zalewę i łączymy ją ze 125 ml wody. Połowę marynaty wlewamy do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewamy kilkukrotnie mięso podczas pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Studzimy w foremce.
Wyszło bardzo dobre nawet bez śliwkowego powidła.
Może komuś się przyda do kromeczek na śniadanko.
SAŁATKA BROKUŁOWA (etap 3)
różyczki brokuła ugotowane
2 jajka na twardo w kostkę
pokrojony w paseczki ser chedar lub gouda (dozwolone)
wędlinka z indyka SCD pokrojona w paseczki
przyprawy do smaku
wszystko mieszamy i zajadamy
***
ROLADY WIEPRZOWE Z FARSZEM Z MIĘSA MIELONEGO (etap 2)
Farsz : przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku wrzucam na patelnię z ghee, po chwili rozmrożony szpinak (ten drobniutko pocięty) podsmażam aż wyparuje woda, czerwoną paprykę obieram ze skórki i kroję w kostkę, mięso mielone przyprawiam solą, pieprzem i papryką w proszku, dodaję do niego pokrojoną paprykę i wystudzony szpinak - mieszam ręką.
Kawałki mięsa na roladę tradycyjnie ubijam i solę oraz smaruję musztardą dijon (bez cukru) rozkładam farsz -grubo i zwijam , uciskam wszysko za pomocą nitki. Do pieca na ok 2 godziny 200 stopni.
SCD KULKA WIEPRZOWA w sześciu krokach (Etap 2)
1. Nabyć jedną kulkę.
2. Przygotować zalewę.
Do 2 l wody dodać:
0,5 szklanki soli kuchennej (radzę dużo mniej) 2-3 łyżek
1 łyżeczkę miodu
5 liści laurowych
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżeczkę chili w proszku
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca
Zagotować i ostudzić pod przykryciem.
3. Kulkę natrzeć 2 ząbkami czosnku (można związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce.
4. Włożyć kulkę do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
5. Zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia.
SCD BITKI SCHABOWE DUSZONE W MARCHEWCE
(Etap 3)
kotlety schabowe ubijam tłuczkiem rzucam na patelnię na oliwę i chwilkę podpiekam, ściągam z patelni.
na tym tłuszczyku wrzucam marchew startą na tarce i pokrojonego pora wszystko duszę i podlewam mlekiem kokosowym, nastepnie wrzucam do tego kotlety schabowe i wszystko sie dusi ok 2 godzin ( bo ja lubię gdy schab się rozpada ).przyprawiam wg uznania
dla mnie pyszne ...jem to z fasolką szparagową
;-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń