czwartek, 7 lipca 2016

Lody o smaku mango i czarnej porzeczki

Marzena podesłała bardzo smaczny przepis na lody, ale aby nie zginął w komentarzach, wklejam go w dzisiejszym poście.

Lody przetestowałam, robi się je szybko, są smaczne i choć Marzena używa maszyny do robienia lodów, to możecie zrobić je również jeśli takiej nie posiadacie. Przetestowałam.

Wypróbowane:)


Lody o smaku mango i czarnej porzeczki

śmietana kokosowa* z jednej puszki (schłodzona)
(Firmy Real Thai oraz Aroy-D robią mleka bez żadnych dodatków)
1 filiżanka jogurtu SCD (200 ml)
1 dojrzałe mango
3 duże łyżki miodu
1/2 filiżanki czarnej porzeczki

Schłodzoną smietanę kokosową ubijamy, aż na powierzchni zaczną formować się stożki. Mieszamy ją z miodem, jogurtem SCD i całość rozdzielamy na pół.


Osobno miksujemy mango i czarną porzeczkę.



Do jednej połowy śmietany dodajemy mango, a do drugiej porzeczkę. Można tez zrobic jak proponuje Marzena, czyli mango dodać do całości, a porzeczki tylko do połowy. Zresztą, warto poeksperymentować z różnymi owocami. Byłam zaskoczona jakie pyszne okazały się lody porzeczkowe. Nie spodziewałam się takiego efektu.

Teraz powstałe lody możemy wstawić do maszyny na pół godziny (tak lody zrobią się szybciej i wygodniej). Jeżeli jej nie mamy, to wsadzamy lody do zamrażarki i w odstępach półgodzinych mieszamy je czterokrotnie. 

Dziękujemy Marzena i smacznego:)

* aby otrzymać śmietanę kokosową włóżcie puszkę z mlekiem kokosowym na noc do lodówki. Rano delikatnie otwórzcie i zbierzcie z góry tylko gęste mleko, a wodę kokosową zebrana na dole odstawcie. Takie gęste odseparowane mleko kokosowe zwane jest śmietaną.

**do tego przepisu użyliśmy owoców surowych, więc jest to już pełne SCD. Jeżeli jesteście na niższych etapach, owoce trzeba ugotować lub upiec przed użyciem w lodach.







3 komentarze:

  1. Pani Agnieszko, porzeczka to który etap. Jestem na 3 i mam dżemy które sama robiłam beż żadnych dodatków i zastanawiam się czy mogę. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczka jest praktycznie niespotykanym owocem w USA więc nie został dla niej określony etap. Musimy improwizować. Jak długo jest Pani na etapie trzecim? Skoro chce Pani użyć dżemu porzeczkowego domowej roboty to zakładam że te porzeczki były gotowane i czy byly przecierane przez sito? W porzeczkach może podrażnić skórka i małe pesteczki. Przetarcie takiego dżemu przez sito gęste zmniejszy ryzyko. Jeżeli nie ma Pani aktywnej choroby Jeżeli nie występują gwałtowne biegunki silne zaparcia śluz lub krew w kale to można spróbować z przetartym przez gęste sito dżemem składającym się z zagotowanych porzeczek.

      Usuń
  2. Tak, były gotowane na pewno 4h albo nawet dłużej. Potem je zblendowalam praktycznie na gładką masę. Na etapie 3 jestem dopiero ok 1,5 msc. Biegunki czasami występują, ale nie takie nagłe jak przed rozpoczęciem diety i na pewno nie z taką częstotliwością. Chciałam te porzeczki użyć do placuszków bananowych w śladowej ilości ok. 2 łyżeczek. Spróbuję i zobaczymy �� dziękuję za wsparcie. Kasia

    OdpowiedzUsuń