niedziela, 27 listopada 2016

Szybki i bardzo łatwy sos żurawinowy do mięs

W moim domu ten sos przyjął się na dobre i  zawsze podaję go gdy piekę indyka, choć nie tylko. Jest wiele mięs, do których pasuje. Smakuje wybornie na ciepło, a na zimno też jest smaczny, ale wtedy przybiera już postać galarety, tężeje. Robi się go w banalny sposób, nie wymaga wielu składników i jest bardzo zdrowy. 



Czy wiecie jak zbawienna jest żurawina dla nerek?  Zwalcza infekcje  układu moczowego poprzez przyleganie do ścianek bakterii E Coli. (Lepsza tu jest tylko mannoza, która na diecie SCD jest zabroniona). Nie pozwala na niekontrolowane namnażanie się tych bakterii. Odtruwa z toksyn, poprawia przemianę materii, zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zwalcza bakterie Helicobacter Pylori, zmniejsza ryzyko chorób krążenia i chroni płytkę nazębną.  Posiada witaminy z grupy B, wit.P i wit. C, oraz minerały takie jak jod, żelazo, wapń, fosfor i miedź. Posiada dużą zawartośc błonnika. 

Czego chcieć więcej?



SCD SOS ŻURAWINOWY DO MIĘS 
WYBORNY NA ŚWIĘTA

340 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1/2 litra wody
od 3 łyżek miodu wzwyż (jak kto lubi)
1 pomarańcza 
1/2 łyżeczki soki himalajskiej lub morskiej

Żurawinę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy miód i gotujemy tak długo, aż owoce się rozpadną, a sos mocno zagęści. Dolewamy sok z pomarańczy i ścieramy z niej dobrze wyszorowaną skórkę. Ewentualnie ponownie dosładzamy miodem. 


Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Dobry wieczór Agnieszko.
    Chciałabym wprowadzić grzyby, czy mogą to być pieczarki? Na tą chwilę nie mam dostępu do żadnych innych. Potem też chciałabym wprowadzić paprykę, jak przgotować żeby była najłatwiej trawiona? I jeszcze jedno pytanie, jakiej musztardy używasz do zrobienia majonezu? Ja mam dostęp do takiej https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003010100348.

    Pozdrawiam
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Martyna:) Oczywiście, że możesz zacząć od pieczarek. Jak ja wprowadzałabym paprykę? Najbezpieczniej byłoby wsadzić ja na blachę na 200 C na pół godziny. Potem szczelnie zawinąć w torbę papierową i po kilkunastu minutach odwinąć, ściągnąć z niej skórkę. Skórkę odrzucić a paprykę wrzucić do zupy z takich warzyw jakie juz masz przetestowane i jeszcze troszkę pogotować. To jest najbezpieczniejszy sposob. Co do musztardy uzywam dijone z develey. Nie było z nią nigdy problemu. o:) to akurat ta o która pytasz:) Miłego dnia:)

      Usuń
  2. Dziękuję za szybką odpowiedź :)
    a ten majonez przyda się na święta do zrobienia jakiejś sałatki:)
    trochę opornie idzie mi wprowadzanie nowych produktów, ciągły brak czasu. Co koniec końców może wyjść na plus przy przeciągnięciu trochę tych etapów. Ale przed świętami chciałam się trochę spiąć żebym też mogła trochę poświętować.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń