wtorek, 12 grudnia 2017

SCD Sałatka nicejska



Są czasem takie dni, kiedy wiemy, że zaprosiliśmy gości, a jednak nic nie przychodzi nam do głowy co można by podać by było zdrowo, ładnie i pysznie. Ja osobiście wiem już z doświadczenia, że ilekroć położę tę sałatkę na stole wśród innych potraw, to właśnie po nią sięgają goście jako jedną z pierwszych i zawsze szybko znika z talerzy.

Lubie ją zrobić na jednym wielkim półmisku, wygląda wtedy na stole jak bukiet kwiatów. Stanowi piękną jego ozdobę.


Oryginalny przepis zaleca użycie tuńczyka, czasem tak właśnie ją robię. Jednak cześć z Was na pewno wie, że przy autyźmie powinniśmy generalnie tuńczyka unikać, nie tyle całkowicie, ale  zaleca się spożywać ją sporadycznie. Dlatego próbowałam zamienić w sałatce tuńczyka na pieczonego dorsza, solę, a nawet łososia i każda z tych ryb dobrze się tu sprawdzi. Zachęcam do eksperymentowania.



SCD SAŁATKA NICEJSKA (etap 4)

3 male główki sałaty rzymskiej
4 filety anchovis
4 jajka na twardo
1 czerwona cebula  (cienkie piórka)
1 żółta papryka (cienkie piórka)
1 czerwona papryka (cienkie piórka)
2 puszki tuńczyka lub porównywalna ilość innej ryby
około 15 pomidorków koktajlowych lub kilka malinowych pokrojonych na ósemki
około 15 oliwek
natka pietruszki

Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Cebulę, papryki kroję na cienkie paseczki. Wszystkie skłądniki wykładam na ółmisku polewając co którąś warstwę sosem. Idą po kolei : sałata, sos, cebula, anchovis, papryki, sos, ryba, jajka, pomidorki, oliwki, natka pietruszki i sos.

SOS DO SAŁATKI
1 1/2 łyżki domowego octu jabłkowego (można użyć soku z cytryny)
6 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Wszystkie składniki na sos mieszam razem i gotowe.

Cały proces robienia sałatki możecie obejrzeć na filmie:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz