wtorek, 16 września 2014

SCD Pyszny chleb z fasoli

Dla urozmaicenia diety, jako że Kacperek je trochę za dużo chleba z orzechów , głównie takiego jak w tym poście (klik!), postanowiłam poszukać i znalazłam, okazuje się genialny, przepis na chleb z fasoli:)

Hmm... powiecie...z fasoli? Chleb? Spokojnie:) W naszym domu dzieci z tatą niemalże  pobiły się walcząc o dokładkę:)

Chleb z fasoli to danie bardzo zaawansowane na diecie SCD. Przypominam tym, którzy leczą jelita, fasola perełka  to etap 4czerwona i czarna fasola to ostatni  5 i jest to wtedy praktycznie ostatnia potrawa, którą wprowadzacie na SCD. 

Wiem. 
Też kiedyś mi się wydawało, że nigdy tak daleko nie zajdziemy. To tylko złudzenie.


Chleb ten jest mięciutki, przypomina trochę bułkę pszenną, nie zawiera glutenu, długo utrzymuje świeżość, robi się go bardzo szybko (pomijając wcześniejsze przygotowanie fasoli). Zobaczcie: 





SCD CHLEB Z FASOLI (etap 4 lub 5)
etap zależy od rodzaju użytej fasoli

4 jajka
250 g suchej fasoli perełki lub kidney (czerwona) lub czarnej
2 łyżki miodu
11/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli

Fasolę namaczamy na minimum 12 godzin, po czym starannie płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (jest to wymagane do zachowania rygoru diety SCD).

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Blendujemy na wysokich obrotach, do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Stanie się to dość szybko.

Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 40 minut. 

Spróbujcie. Chleb robi się łatwo, nie potrzeba do niego żadnych wymyślnych składników, jest dużo tańszy niż ten orzechowy i bardzo smaczny. 

A jeszcze prostszy jest dla tych, którzy nie muszą przestrzegać diety SCD. Wtedy wystarczy, ze użyją dowolnej fasoli odsączonej z dwóch standardowych puszek.

Obejrzyjcie jak prosto się go robi:






Przepis: BeanBreadBook Anna Wallace Purdum.


12 komentarzy:

  1. Oj musi być przepyszny już się nie mogę doczekać ale przede mną jeszcze długa droga - ale ja tam dotrę wierzę w to tylko powolutku, pozostanę przy swoim chlebku marchewkowym bez niego też nie wyobrażam sobie swojego menu :-)

    strasznie się wkurzyłam dwa awokado poszło do kosza kupiłam ładne zielone leżakowało sobie w domu 2 tygodnie, dzisiaj chciałam dzieciom zrobić serek homo z awokado - a w środku popsute. Już nie wiem jak kupować ten owoc po czym poznać że w środku się psuje.Zawsze czekam aż będzie trochę miękkie i nabierze ciemnego koloru bo wtedy jest bardziej dojrzałe, jedne są dobre a inne popsute.
    Może Ty Agnieszko znasz jakiś tajemny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 tygodnie to za długo. Jak tylko robi się miękkie to jest to znak że trzeba jeść już. Maksymalnie 3 dni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,a można bez miodu?Syn ma jego nietolerancję.Pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,a można bez miodu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, można bez miodu, ale sugeruję użyć czegoś zamiast, bo jeżeli nie użyje się niczego, to chleb będzie czuć fasolą, a takiego efektu nie chcemy. Na pewno możesz użyć zagęszczonego soku z winogron, ta sama ilość, 2 łyżki. Wypróbowane. Innych wariantów nie sprawdzałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej 19 dzień na etapie 1 , siemię lniane spełnia swoja role,czuję się dobrze i zbieram się do wprowadzenia gruszki tylko ona mi została- pamiętam łyżeczka ugotowanej a na następny dzień już więcej. pytanko sok z pomarańczy mogę 1;3 ?
    Coś zauważyłam 3 dni temu wróciłam do sera EMENNTAL wszystkie składniki dozwolone - wiem że może być okazyjnie(chedara mi zlikwidowali w lidlu i tesco muszę jeszcze poszukać)i nasiliły się kolki nie są mocna ale są, to chyba znak aby odstawić. Spróbuję za jakiś czas ale z chedarem zobaczymy czy też będą kolki.
    syrop buraczany pomógł wyśmienicie gardło już nie boli, ale syrop cebulowy trochę mnie roznosił więc odstawiłam .
    pozdrowienia papa

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuj ten sok z pomarańcz , ale bardzo uważaj. Pamiętaj proporcje 1 do 3 z wodą i spróbuj od jednej łyżeczki. Powoli zwiększaj jeżeli nie będzie zlej reakcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja awokado jem właśnie po 2-3 dniach od zakupu. Cheddar kupuję w Biedronce. Dobrze go znoszę.
    Pozdrawiam,
    AniaK.

    OdpowiedzUsuń
  9. mogę ten podać na ostatnim etapie http://smakoterapia.blogspot.com/2015/12/chleb-gryczany-dla-cierpliwych.html z góry dziękuje Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie możesz. Gryka jest zakazana i złamiesz SCD. Trzeba będzie zrobic intro. Ciesze się ze doszłaś do ostatniego etapu, ale niech Cie to nie zwiedzie. Musi byc spełniony warunek 2-3 lat bez objawów, aby miec gwarancje ze po zejsciu z diety choroba nie wróci. Druga rzecz, ja usilnie to zalecam, aby schodząc z diety przejśc tymczasowo na dietę GAPS ( będzie juz łatwiej, wchodzi np kakao) i dopiero potem zacząć wprowadzać ziarna, ale najpierw takie moczone na noc w wodzie i dopiero potem gotowane. Namaczanie czyni je dużo łatwiejszymi do strawienia.

      Usuń
  10. Ja mam napisane w GAPS kakao w produktach zakazanych.
    Już nie rozumiem. Jeszcze w przypadku syna miał na Imupro300 nietolerancje w stopniu 3 na kakao. Boje się podać kakao na diecie od roku i dziewięciu miesięcy. mariola

    OdpowiedzUsuń
  11. Kakao gorzkie jest dozwolone na GAPS pod warunkiem ze przeszliście całą dietę (tym bym sie nie przejmowała jesli przeszliscie całe SCD) i jesteście bez objawów od dłuższego czasu. Oczywiście nie musisz podawać, ja tylko pisałam sugestie gdybys chciała zrezygnować z SCD.

    OdpowiedzUsuń