sobota, 15 listopada 2014

Szybka zupa krem z zielonego groszku

SCD ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU (etap3)


Jeżeli mamy wcześniej przygotowany wywar to zupę robi się bardzo szybko. Potrzebujemy:

900 g mrożonego groszku (to są akurat 2 opakowania z Hortexu)
1.5 litra wywaru SCD*
2 cebule
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 por (tylko jasna część)
sól, pieprz, płaska łyżka Vegety SCD

Do dekoracji: jogurt SCD oraz grzanki z przyrumienionego pieczonego boczku

Pokrojoną cebulę, pora  i czosnek podsmaż na łyżce oliwy, kiedy się zeszklą zalej wywarem. Wrzuć zamrożony groszek. Pogotuj 10 minut. Zblenduj zupę na krem i dopraw do smaku.

Ja dodatkowo wrzuciłam do zupy 2 kulki zamrożonego w postaci brykietu szpinaku. Zawsze to więcej warzyw, więc zdrowiej, jednak jeżeli akurat nie macie szpinaku to zupa też wyjdzie dobra.

Jeśli chodzi o boczek, to kupuję duży kawał boczku, piekę go, a potem dzielę i zamrażam jako osobne kawałki. W razie potrzeby taki kawałek kroję drobno, szybko się rozmrozi, podrumieniam i grzanki gotowe.

*Wywar SCD to wywar z dowolnego mięsa i dowolnych warzyw dopuszczanych przez dietę (etapami się tu nie przejmujemy) doprawiony wyłącznie naturalnie jakbyśmy byli w 18 wieku. Żadna kupna vegeta, żadne kostki rosołowe czy inne wynalazki.


2 komentarze:

  1. A my znowu na INTRO.....podkradł łyżeczkę jogurtu koledze w szkole. Wróciłam do Twych starych postów, myślę, że i u nas 2 dni wystarczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu...kiszeczka. No cóż zrobić. Trzymam kciuki za ten trudny czas:(

    OdpowiedzUsuń