niedziela, 29 marca 2015

Skórka pomarańczowa do wypieków na Święta


SCD SKÓRKA POMARAŃCZOWA DO WYPIEKÓW
(etap 5)

6 pomarańczy
3/4 szkl miodu
woda

Pomarańcze dokładnie myjemy, skórke szorujemy i wyparzamy wrzątkiem. Z owoców wyciskamy sok dla dzieci, a skórki zachowujemy. Odcinamy z nich białe, gorzkie albedo, byle nie za dużo, bo grubsza skórka jest smaczniejsza. 
Skórkę kroimy w drobna kostkę lub cienkie paseczki - jak wolimy. Namaczamy w wodzie przez 24 godziny, po czym dokładnie płuczemy.
Przepłukane i namoczone skórki wsadzamy do garnka i zalewamy wodą, tylko tyle, aby je przykryć. Dodajemy miód, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy co najmniej godzinę, do miękkości skórek. 


Pasteryzujemy w małych słoiczkach.



Tak zrobiona skórka pomarańczowa świetnie nadaje się do ciast i może być przechowywana w słoiczkach wiele miesięcy.

Podaję Wam również link do zeszłorocznego postu na temat potraw świątecznych i życzę miłego gotowania:)

3 komentarze:

  1. Cześć :)
    Agnieszko a jakbym chciała nastawić ekstrakt z pomarańczy albo cytryn to w jakich proporcjach? Czy skórka z 2 pomarańczy na 1 szkl wódki jest ok?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula ja robię na oko, tzn czym dasz więcej tym będzie bardziej aromatyczne. Myślę, że w moim słoiku jest upchana skórka z 2 pomarańczy, czy 2 cytryn z tego co pamiętam:) mam to w słoiku pół litrowymi zalane wódką do pełna.

      Usuń
    2. Ok dziękuję za odpowiedź:) Jutro zrobię:)
      Ula

      Usuń