piątek, 3 kwietnia 2015

Chrzan, ćwikła i następne ciasto



Cześć kochani:) Będzie szybko, bo jest juz późno, a zapewne rozumiecie jaka jest gonitwa przed Świętami - jestem pewna, że macie to samo:)




Jednak przede wszystkim chcę życzyć Wam zdrowych i spokojnych Świąt, spędzonych w gronie rodziny, pełnych radości i szczęścia. Oby te Świąteczne dni przyniosły Wam zasłużony odpoczynek  i radość:)


***

SCD CHRZAN (etap 3)

drobno tarty korzeń chrzanu
sok z cytryny
1 łyżeczka miodu
2 jajka na twardo, białko drobniutko pokrojone, a zółtko roztarte widelcem
sól, pieprz

Chrzan trzemy, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał i mieszamy z pozostałymi składnikami.

SCD ĆWIKŁA

2  gotowane buraki
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Buraczki ścieramy na drobnych oczkach tarki, łączymy z pozostałymi składnikami.

SCD CIASTO PRZEKŁADANE (etap3)


Do zrobienia tego ciasta potrzebne będą dwa blaty i przełożenie. 

Składniki na 1 blat: 
2 szkl mąki migdałowej
1/2 szkl oliwy z wytłoczyn z oliwek lub innej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka SCD ekstraktu z wanilii
1/3 szkl miodu

Wszystkie podane składniki wymieszać w misce, wyłożyć na brytfannę i piec około 25 minut w temperaturze 170 C. Takich blatów potrzebujemy dwa.

Przełożenie:
3 kubki śmietany kremówki
2 łyżki miodu
żelatyna spożywcza

3 kubki śmietany kremówki nastawiamy na jogurt SCD. Po zrobieniu się jogurtu, śmietanę schładzamy przez noc, a następnie ubijamy na sztywno z 2 łyżkami płynnego miodu. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilosci gorącej wody (ilość żelatyny wg zaleceń na opakowaniu), następnie dodajemy delikatnie do ubitej śmietany i dokładnie rozprowadzamy. 

Pierwszy blat nasączamy osłodzoną miodem herbatą lub sokiem jaki akurat mamy pod ręką. Wykładamy na niego część ubitej śmietany, pomiędzy nią wkładając pokrojonego na plasterki banana lub inne wybrane przez siebie owoce. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem i na wierzch wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Dekorujemy jak chcemy:)

Na zdjęciu banany są skropione sokiem z cytryny, w przeciwnym razie mogłyby po chwili ściemnieć. Aby zapobiec ciemnieniu można też zanurzyć je na moment w galaretce, która oblepi owoc.

Smacznego:)

11 komentarzy:

  1. Agnieszko zastanawia mnie ta śmietana Mleczna Dolina bo ona ma stabilizator karagen a on jest chyba niedozwolony
    http://breakingtheviciouscycle.info/legal/detail/carrageenan/
    Sama ostatnio kupiłam śmietankę łaciatą 36% do zrobienia lodów i ona też ma karagen i teraz chyba całe lody do śmieci :(
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Firma Zott chyba nie ma zadnych dodatkow, ale teraz nie mam mozliwosci sprawdzic ani poprawic na blogu. Jak dotre to zajme sie tym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zott też ma karagen, już sprawdzałam:) Znalazłam tylko śmietankę z Tesco. Jest na niej napisane, że jest homogenizowana i pasteryzowana a składzie ma tylko śmietankę (z mleka). Przerobię ją i zobaczę czy ubije się z niej śmietana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mówisz o tych 30% , nie o zwykłych, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak wpiszesz w grafikę google "zott smietanka 30 %" to chyba na 4 zdjęciu widać skład.
      Ula

      Usuń
    2. Tak Agnieszko o tą mi chodzi, nie wiem czemu ale nie pokazuje mojego wcześniejszego komentarza... Jak wpiszesz w google grafika "zott smietanka 30 %" to na 4 zdjęciu jest skład.
      Ula

      Usuń
  5. W tym filmie Ajwen mowi jeszcze o tym, ze na kupnych jogurtach wieczki (te ktore czesto sie oblizuje) spryskuje sie srodkami antyplesniowymi, nie wiem czy smietane tez tak traktuja.
    Jakis czas temu jak "przerabialam" sklady smietan przeczytalam, ze producent nie musi podawac calego skladu smietany. Nie wiem czy tak jest dzis bo przepisy sie zmieniaja. A te dodatki jak karagen i inne zwykle szkodza na jelita (na podstawie ksiazki "E123 Tabele dodatków i składników chemicznych").
    Pozdrawiam T.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak u nas ale wg norm amerykanskich zaden producent nie ma obowiązku podawania całego składu na opakowaniu. Niektóre produkty zawieraja tak minimalne stęzenia pewnych dodatków ze sądze iż prawo żadego kraju nie wymaga podawania aż takich detali. Pozostanie chyba kupowac mleko prosto od krowy i z niego robić śmietanę:)

      Usuń
    2. Od zeszłego roku przepisy nakazują podawać alergeny, ale jak jest z dodatkami chemicznymi to nie wiem.
      Ze śmietaną i mlekiem tak się skończyło, że kupuję od rolnika albo wcale. Zaczęliśmy pytać i udało się znaleźć:-) Nie chce się stresować, ze za chwilę mi ktoś z rodziny zachoruje od chemicznych dodatków. Rodzina zaakceptowała bo w sumie wychodzi smaczniej dla nich:-) Lody są obowiązkowe: mrozone owoce np. banan, i potem miksuje się je razem ze śmietaną:-)
      Pozdrawiam T.

      Usuń
  6. dzien dobry. Czy caly chrzan, imbir mozemy wprowadzic dopiero na 3 etapie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... dla chrzanu i imbiru nie ma określonych jasno etapów, ale tak mniej więcej wtedy wlaśnie bym je wprowadzała. Jeżeli mówimy o małej ilości spożytej w domowym antybiotyku to tu już zaryzykowałabym i próbowałabym odrobinkę jeśli tylko nie ma ostrego stanu jelit.

      Usuń