niedziela, 8 listopada 2015

SCD Kotlety po zbójnicku


SCD KOTLETY PO ZBÓJNICKU
Etap 3, choć przy drobnych modyfikacjach można etap obniżyć
- Na 4 osoby -


4 kotlety schabowe
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 pomidor
1 czerwona papryka
starty ser żółty dopuszczony przez dietę (wykaz serów na dole tego posta)
sól, pieprz

Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy z obu stron, a następnie podsmażamy, ale tylko z jednej strony.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na każdym kotlecie układamy podsmażoną cebulkę z pieczarkami, paseczki papryki, gruby plaster pomidora.


Na koniec całość przykrywamy sporą ilością żółtego sera.

Wsadzamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 30 minut (bez przykrycia). 

Smacznego:)






2 komentarze:

  1. To jest danie numer 1 u mojego Tomcia od dwoch tygodni:) troche zmodyfikowane. Pierwszy raz zobilam zamiast schabu poledwice wolowa - zjadliwe mieso bylo ale cos mi nie pasilo:) podsmazylam cebulke dodalam zmiksowane pomidory + papryke ( bez pestek i obrane) dusilam jescze z 1 godz. podlewajac bulionem.
    przelozylam to na podsmazone miesko w naczyniu zaroodpornym i zapieklam bez sera.
    2 wersja byla z kotlecikow drobiowych - sos jak wyzej ale zmiksowalam dodatkowo cukinie. Pyszne wyszlo!
    3 wersja to schab jak w przepisie , sos cebulka + pomidorki + paryka + cukinia i troszeczke bialej kapusty. dusilam to w bulionie i pozniej na miesko i do piekarnika.
    Wyszlo przepyszne!
    Pozdrawiam
    Paula

    OdpowiedzUsuń