poniedziałek, 29 stycznia 2018

SCD tajska zupa z kurczakiem i warzywami


SCD tajska zupa z kurczakiem i warzywami (Etap 3)





1 cebula (półksiężyce)
1 czerwona papryka (paseczki)
1 marchewka (plasterki)
1 podwójny filet z kurczaka (paseczki)
1 puszka mleka kokosowego (SCD dopuszcza mleko Real Thai z puszki)
1 litr rosołu lub domowego wywaru
1 kapusta pak choy (lub kapusta pekińska - dwie garści) (paseczki)
4 ząbki czosnku (starte)
imbir  (starty) - kawałek wielkości kciuka
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
3 duże pieczarki (plasterki)
płatki ostrej papryki (opcja)

Ważne, by przed rozpoczęciem gotowania przygotować sobie wszystkie składniki. W trakcie gotowania nie będzie na to czasu. 

W garnku na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy krótko imbir i czosnek (około minuty).

Dodajemy cebulę i marchewkę. Gdy się podsmażą (2 min) dodajemy kurczaka. 

Gdy kurczak się podsmaży i stanie się jasny, dodajemy sól i pieprz, wywar, mleko kokosowe. Zagotowujemy.
Gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy paprykę, pieczarki i kapustę. Gotujemy 2 minuty. Zupa jest gotowa. 

Na talerzu lubię posypać ją płatkami ostrej papryki. Duży słoik takich płatków, kupiłam w Tk Maxxie.










6 komentarzy:

  1. Dobry wieczór 😉
    Robiłam ostatnio badania krwi kontrolnie i wyszło że mam niedobór sodu i magnezu. Jest może jakos sposób żeby to sprawnoe uzupełnić ? Żelazo też jest w dolnej granicy normy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna staraj się jak najbardziej urozmaicać dietę, bo sama wiem z doświadczenia, że bywają tendencje to jedzenia na diecie ciągle tych samych potraw i nasze menu na tym cierpi. Na podniesienie żelaza sugeruję zwiększenie spożycia czerwonego mięsa, watroby, natki pietruszki, jaja. Ważne jest by spożywając te produkty jeść jednocześnie coś co zawiera witaminę C, gdyż pomaga ona wchłanianiu żelaza. Czyli np wypijasz sok pomarańczowy do któregoś z wymienionych produktów. Magnez znajdziesz w pestkach dyni, migdałach, ale też innych orzechach jak brazylijskie, nerkowce, siemię lniane, słonecznik. W ciemnych warzywach liściastych głw w jarmużu, w rybach makrela, łosoś, halibut, tuńczyk, w awokado, bananach i jogurcie SCD. O sód specjalnie bym sie nie martwiła, bo raczej go unikamy niż suplementujemy, ale jeżeli chcesz podnieść jego poziom to najlepsze żródlo znajdziesz w soli himalajskiej (zresztą w każdej, ale himalajska jest najzdrowsza). Pamiętaj o urozmaicaniu pokarmów:)

      Usuń
  2. Dziękuję :* może rzeczywiście muszę bardziej urozmaicić menu i wszystko powoli wróci do normy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak zmierzyłaś za niski poziom? Z krwi? Jeśli wyszło to z krwi to w komórce musisz mieć bardzo duży niedobór i niestety minerałami talerzowymi tego nie uzupełnisz. Trzeba pobrać trochę suplementów magnezu - nawet od 900mg na dobę. Dobrze wchłania się cytrynian lub jabłczan magnezu.

      Usuń
  3. Agnieszko, nie wiem gdzie wpisać, wklej gdzie uważasz, właśnie wyszla mi boska (w moim smaku ;)) zupa:
    2 długie ogórki, pol pitra rosołu z ryby (najlepiej takiej tuszy) - sama woda, po zrobieniu warzywa z rosołu odłożyć. Do tego duże awokado i 2 duże łyżki skremowanego kokosa (lub mleko kokosowe ale to wjecej, patrzec jak w smaku). Do tego 2 ząbki czosnku.
    Ogorki z czosnkiem zagotować dowdo miękkości wrosole mozna, dodac awokado i kokos j zblebdowac na gładko. Smaczny jest polchlodny lub chłodny, mozna poskrobac skremowany kokos na wierzchu, wtedy ma slodkie niuanse. Niektorzy będą woleli może całość posolić czy poruszyć parmezanem na górze, wtedy wersja na słono

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zrobię ten przepis i to wkleję, ale nigdy nie robiłam wywaru z ryby jaką rybę użyć? Miąższu z kolosa też nie mam tylko mleko.

      Usuń