niedziela, 17 lutego 2008

Przepisy z etapu 1

Kacperek zmienił się, przez ostatnie dwa tygodnie, obserwuję, że nie robi już problemów na spacerze, nie denerwuje się, że idziemy na piechotę zamiast jechać samochodem, że idziemy tu, a nie tam. Jest grzeczny, nie sprzeciwia się i zaczął przyglądać się mijającym nas samochodom, ciężarówkom, autobusom i metru. Mam nadzieję, że to jest trwała tendencja.


OK, jak już wcześniej pisałam jesteśmy teraz na etapie 2 i na nim pozostaniemy pewnie przez kilka miesięcy. Napisze w takim razie wszystko co wiem o etapie 1, aby mieć to za sobą i móc zacząć wreszcie pisać na bieżąco, zresztą już nie tylko o diecie. Dlatego dziś będzie dużo przepisów.


No to jedziemy.


Przepisy z etapu 1 (wszystkie przetestowane):


PIECZONE JABŁKA:

1 kg zielonych , kwaskowych jabłek, obranych, pociętych w "ósemki",
cynamon (powinien być sprawdzony na tolerancję jak każdy pokarm),
pół szklanki wody,

Piec w żaroodpornym naczyniu 220 stopni/45 minut. Po ostygnięciu przełożyć do szczelnego pojemniczka i siup do lodówki. Zrobione!


Bardzo prosty przepis.
Teraz będą placuszki bananowe. Pyszności:)

PLACUSZKI BANANOWE (Lub jabłkowe)

2 jajka
2 dojrzałe banany
olej kokosowy lub ghee do smażenia

* dzięki podpowiedzi Pauliny okazało się, że banany można podmienić na pieczone zielone jabłka lub gotowane suszone brzoskwinie, dobrze odciśnięte. Suszone owoce to już jednak wyższy etap

Banany rozgnieść widelcem, aż staną się luźne i trochę płynne. Wymieszać starannie z dwoma jajkami. Wrzucić na patelnie (użyć jak najmniej oleju kokosowego lub ghee (masła klarowanego)) i smażyć placuszki. Uwaga! Róbcie je malutkie, wielkości dużej łyżki, inaczej trudno będzie je przewrócić na drugą stronę.



Uwaga: Na dalszych etapach diety tzn. 3 możecie dodawać do tych placuszków również pulpę, która zostanie Wam po odciśnięciu mleka orzechowego. Wyjdą inne, również bardzo  smaczne. Proporcje 1:1 plus jajko (1 jajko na 1 banana). Można dodatkowo zmiksować, ale nie koniecznie.

Tu możecie zobaczyć film jak je robię:



Zachowując podobne proporcje, można zrobić również placuszki dyniowe. Wyglądają tak (dzięki Paulina):


PLACUSZKI MARCHEWKOWE
1.5 szkl ugotowanej marchewki (woda odciśnięta dokładnie)
4 jajka
1 łyżeczka wanilii ( legalnej) - (przepis podam osobno)
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki miodu (lub bez)
1/4 łyżeczki soli

Rozgnieść marchewkę z pozostałymi składnikami lub wrzucić wszystko do malaksera i zmielić na gładko. Smażyć na patelni z mała ilością oleju.

Voila!
Będę je robić to sfotografuję i wrzucę tu zdjęć


DOMOWY EKSTRAKT Z WANILII:

6 lasek wanilii przekroić wzdłuż (ostatnie 2 cm zostawić nieprzecięte), przełożyć do słoika, zalać wódką, tak by były całkowicie zanurzone i zakręcone odłożyć na 6-8 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Później taki ekstrakt można używać do mnóstwa przepisów, alkohol w trakcie smażenia się ulotni, zostanie sam aromat wanilii. W miarę zużywania dokładajcie do tego co już macie, kolejne laski wanilii i dolewajcie wódki, ekstrakt będzie robił się sam, a Wy nigdy nie pozostaniecie z pustym słoikiem.



Teraz będzie coś, co nie wiem jak nazwać. Powiedzmy ruloniki szpinakowe. Niech będzie.

RULONIKI SZPINAKOWE

szpinak (około 1 łyżki),
2 jajka,
sól,

Szpinak ugotować, zmiksować. Rozbełtać jajka z solą i zmiksowanym szpinakiem, smażyć na patelni jak naleśnik. Uwaga! Bardzo trudno to przewrócić na drugą stronę bez potargania. Wymyśliłam więc, że przekrawam to podczas smażenia na krzyż i osobno przewracam każdą ćwiartkę. Potem ćwiartki roluję i ....mamy ruloniki szpinakowe.


Mam tu trochę przepisów na mięsko ale np. pieczeń rzymska wychodzi jakaś sucha. Hmm...można do niej użyć gotowanego majonezu. Oto przepis:


GOTOWANY MAJONEZ

2 żółtka
2 łyżki octu (dozwolony jedynie czerwony i biały ale sprawdzajcie skład, ocet balsamiczny jest zabroniony, bo zawiera cukier, można jednak zrobić go samemu wg przepisu ze strony BTVC)
2 łyżki wody,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżeczki gorczycy mielonej (lub łyżeczka musztardy niezawierającej cukru),
225 ml oliwy,

Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy wymieszać w małym garnuszku, mieszać na średnim gazie tak długo aż się złączą i będzie się wydawało, że nie są już płynne. Zdjąć z gazu ciągle mieszając. Wrzucić do malaksera na średnie obroty, dodawać oliwę BARDZO POWOLI, niech to trwa nawet 10-15 minut. Zrobione.

No to teraz ta pieczeń rzymska....ale nie jest to moje danie popisowe. Może Wam wpadnie do głowy jak je ulepszyć.


PIECZEŃ RZYMSKA

2 szkl ugotowenej marchewki
2 szkl ugotowanej fasolki szparagowej
0.5 kg mielonej wołowiny
1 jajko
szczypta soli
kilka ząbków czosnku i cebula do obłożenia

Warzywa zblednować i odcisnąć z nich nadmiar płynu. W misce wymieszać warzywa, jajko, sól i mięso. Ułożyć na brytfannie bądź w żaroodpornym naczyniu tworząc kształt bochenka. Będzie trochę dziwacznie wyglądać, ale pal sześć. Podczas pieczenia wycieknie z tego sporo płynu więc trzeba to przewidzieć.

Powbijać ząbki czosnku w pieczeń, ale nie głęboko, bo po upieczeniu musimy je wyjąć i wyrzucić (na etapie 1 niedozwolone), obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą (też później do wyrzucenia). Piec w 200 stopniach przez około godzinę. Jak ktoś nie lubi majonezu można podać z ketchupem domowej roboty.

A'propos sosy można pięknie zagęszczać rozgotowaną cukinią w DUŻEJ ilości.



KETCHUP (przepis z BTVC) - etap 2

Tu w Ameryce mają tak dobrze, że sprawdzili dwie firmy, które produkują legalny sok pomidorowy ( bez żadnych dodatków) i moga go używać m.in. do zrobienia ketchupu. W Polsce nie znam żadnej pewnej firmy, więc niestety będziemy musieli wyciskać własnoręcznie sok z owoców ( tak! tak! pomidor to owoc!). Własnoręcznie albo własnomaszynowo. Tak.

Dopisek: jest! Ekologiczna Passata pomidorowa z firmy Ekowital dostępna w Auchan na dziale zdrowa żywność.  Produkt legalny. O, taka:



2 szkl soku pomidorowego, (lub butelka powyższej passaty)
1-3 łyżki białego octu,
tyle miodu co octu,
sól, pieprz

Wszystkie składniki oprócz miodu wymieszać i gotować tak długo, aż odparują do pożądanej konsystencji, mieszać trzeba prawie ciągle. Po skończeniu gotowania dosłodzić miodem do smaku. Tak przygotowany ketchup można mrozić bądź przełożyć do sterylnych słoiczków i pasteryzować. Uważajcie przy odparowywaniu, sok będzie bardzo chlapał, jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka i może poparzyć!

Uaktualnienie 2014: Jeżeli macie suszoną własnoręcznie cebulkę, to idealnie podnosi smak ketchupu. Ja używam takiej suszarki do grzybów. 2-3 cebule kroję w plastry, suszę przez noc w suszarce, potem wrzucam do młynka na kawę i mam cały słoik suszonej cebulki w proszku. Bardzo się przydaje. Identycznie robię czosnek. Jednak i na czosnek i na cebulę musi Wam pozwolić najpierw Wasz etap. 

Tyle wymyśliłam dzisiaj. Jeśli przypomni mi się kolejny przepis z etapu 1 to niezwłocznie go tu dorzucę.




Dobranoc:)



10 komentarzy:

  1. Witam
    Czemu w przepisie na pieczeń jest czosnek i cebula skoro nie ma tego w etapie pierwszym? Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, bo one są tylko do obłożenia, a potem wyrzucasz. Dają przez to aromat

    OdpowiedzUsuń
  3. W etapie pierwszym nie widzę w produktach dozwolonych ani pomidorów ani sosu pomidorowego, a ketchup tak, czyli jak to jest? W majonezie jedt gorczyca i tego tez nie widzę w pierwszym etapie. Jak to rozumieć? Bo troche niejasności sie tu wkrada. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu dzięki za uwagę, oczywiście ketchup to etap 2, juz poprawiłam. Przyprawy nie podlegają etapom, mozesz dodać gorczycę i każda inną przyprawę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko co fajnego do jedzenia można zrobic z dyni czy cukini w etapie I ? Kiedy można dodać probiotyki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dream Big to co mozna zrobic to generalnie wszystko jest podane w przepisach. Jak natkniesz sie na jeszcze jakis pomysł, albo cos wymyślisz to prosze o informację. Zamieścimy tutaj, aby pomóc wszystkim.
      Co do probiotyków to sądze, że po intro możesz podac, ale to powinny być probiotyki zgodne z dietą. Nie mieszałabym teraz z innymi szczepami niż te, które uzywamy do jogurtu SCd, bo to początek diety i nawet jeśli nie macie silnych symptomów choroby to trzeba iść zgodnie z jej zaleceniami by umieć sobie potem odpowiedziec na pytanie czy pomaga i czy służy. Bez tego to będzie gdybanie.

      Usuń
  6. Witam. Gorczyca mielona czy ziarenka do majonezu? Do pieczeni warzywa mają być pokrojone czy zblendowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam, bo to stare przepisy. Warzywa zblenduj, a gorczyca mielona, ale swobodnie zamiast niej można dac łyżeczke musztardy, która w składzie nie ma cukru np. Dijon z firmy Develey.

      Usuń
  7. Super, dziękuję, zabieram się za pieczenie :)
    Jeszcze pytanie odnośnie miodu. Czy mogę go używać jako smarowidla np do omlet lub chleba z etapu 1? Czy tylko do posłodzenia kawy/herbaty. Jestem na etapie 1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako smarowidła możesz, ale nie objadaj się nim. Małe ilości dozwolone:)

      Usuń