piątek, 11 kwietnia 2014

Co niszczy naszą odporność?

Coś co budujemy od pierwszego dnia życia, coś co utrzymuje nas przy życiu i w zdrowiu   - naszą odporność - musimy ją szanować. Musimy ją budować, a nie niszczyć. Czy zastanawialiście się kiedyś dokładnie nad tym jakie czynniki powodują, że nasza odporność leży? Nie działa jak przed laty?

Najważniejszym czynnikiem  jest nasza dieta. Jesteśmy tym co jemy, czyż nie?


  • Dieta bogata w cukier, napoje typu cola, lody i  cukierki, kupne jogurty pełne cukru  jest najgorszym wyborem dla organizmu. 


  • Przetworzone węglowodany takie jak ciasta, biszkopty, chrupki, płatki śnadaniowe, biały chleb i makarony.

  • Sztuczne i niezdrowe tłuszcze trans, margaryny, pseudo masła, słabe oleje roślinne i produkty zawierające te tłuszcze.

  • Słabej jakości białko, które dostarczamy naszemu organizmowi. Potrzeba mu wiele wartościowego i różnorodnego białka z dobrego mięsa i ryb, jajek, nabiału, orzechów i nasion.


  • Kontakt ze wszechobecną chemią, środki do prania i szorowania, do dezynfekcji, do szyb, kosmetyki, farby, środki ochrony roślin, lista jest bardzo długa.


  • Ekspozycja na radiację z urządzeń elektronicznych takich jak  telewizory, komputery, playstation, komórki, linie wysokiego napięcia i inne. 


  • Leki, głównie antybiotyki, sterydy, antydepresanty, środki przeciwbólowe, przeciwwirusowe i leki stosowane przy nowotworach, wszelkie używki


  • Brak częstego kontaktu ze świeżym powietrzem i mała aktywnośc fizyczna


  • Niedostateczny kontakt ze światłem słonecznym


  • Brak kontaktu z szerokim spectrum mikroorganizmów w środowisku. Zbyt przesadne czyszczenie i sterylizowanie powierzchni jest ściśle powiązane z brakiem odporności. Układ immunologiczny musi być ciągle stymulowany kontaktem z zagrożeniami.

Źródło: "Gut And Psychology Syndrome" Natasha Campbell-McBrideMD, 2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz